naučnici

COVID-19 IMA SLIČNOST SA HIVOM? Nedavno istraživanje je pokazalo sledeće rezultate!

0

U svom eksperimentu, naučnici su „pričvrstili“ ćelije korona virusa na laboratorijski uzgajane T ćelije.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Naučnici koji istražuju korona virus otkrili su da njegove ćelije imaju sposobnost da unište zdrave ćelije koje imaju za cilj da se bore protiv njega.

 

Tim istraživača sa Univerziteta Fudan u Šangaju i njujorškog Centra za transfuziju istraživao je sposobnost virusa da ubija najsnažnije imune ćelije, odnosno one koje su zadužene za borbu sa korona virusom.

 

Njihova otkrića su objavljena ove nedelje u medicinskom časopisu Cellular and Molecular Immunology, a time su se, nažalost obistinili strahovi koje su lekari prethodno izrazili da bi virus mogao da nanese štetu sličnu onoj koja je viđena kod pacijenata obolelih od HIV-a.

 

foto: Profimedia

U svom eksperimentu, naučnici su „pričvrstili“ ćelije korona virusa na laboratorijski uzgajane T ćelije.

 

T-ćelije ili T-limfociti igraju sastavnu ulogu u sposobnosti tela da pronađe i uništi strane ćelije u organizmu.Obično, T-ćelije su sposobne da zarobe ćeliju inficiranu virusom, izbuše rupu i ubrizgaju hemikalije u membranu koja potom uništava i virus, i ćeliju.

 

Međutim, ono čemu se nisu nadali jeste da je korona virus „uzeo za taoce“ T-ćelije, koje su potom bile nesposobne da vrše svoju funkciju.

Sličan eksperiment izveden je i na virusu SARS-a, ali on nije imao isti efekat na T-ćelije.

 

 

 

makonda-tracker