pažnja

NE DOZVOLITE DA VAS STRAH OD ZARAZE PARALIŠE: Stručnjaci upozoravaju koje hemikalije ne smete da koristite u KUĆI!

0

Čistite sredstvima na bazi vode, kako ne biste stigli do opekotina

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ljudi su zbog korona virusa preduzeli mere opreza, ali neki su otišli korak dalje i uradili ono što nikako ne treba.

 

Stručnjaci prilikom čišćenja upozoravaju koliko je opasno mešanje sredstava za čišćenje. Nedavno istraživanje pokazalo je da jedna od 20 osoba radi upravo to zbog straha od zaraze.

 

Posledice mogu biti strašne

 

Za početak, neke hemikalije reagiraju jedna na drugu na loš način, što može imati opasne posledice, uključujući i onu u kojoj se vi možete razboleti. Mešanjem izbeljivača i amonijaka stvoriće se otrovni oblak koji može izazvati nadražaj očiju, respiratorne probleme i oštećenje organa, tvrde stručnjaci.

Ostali primeri uključuju korišćenje izbeljivača sa sirćetom ili limunovim sokom. Nemojte ni to! Ova mešavina stvoriće isparavanje koje može izazvati hemijske opekline i napasti sistem za disanje, a može biti i kobno ako se napravi u prostoriji bez svežeg vazduha.

 

foto: Shutterstock

"Nikad ne mešajte proizvode na bazi hemikalija. Ako je mrlja ili oštećenje tkanine toliko loše da razmišljate o mešanju hemikalija, toplo preporučujem da to prepustite profesionalcima", kaže stručnjak Dejan Dimitrov.

 

Prema njegovim rečima, ne treba mešati ni izbjeljivač i alkohol; kada dođe do interakcije elemenata iz ovih proizvoda, možete da se onesvestite. A ako udahnete preveliku količinu, moglo bi vas ubiti. Ako ste ulili proizvod za odčepljivanje, a rezultat je izostao, nemojte odmah dodavati drugi proizvod. Oni bi se mogli pomešati u odvodu, što može biti opasno.

 

 

 

makonda-tracker