nije vam ni do čega

NE ZNATE ZBOG ČEGA STE UMORNI TOKOM IZOLACIJE? Lekari vam donose odgovore!

0

Osećate letargiju, iscrpljenost i monotoniju?

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Postoji više razloga zbog kojih ste umorni iako ste ceo dan kod kuće tokom samoizolacije. Veliki broj ljudi se bori i sa nesanicom tokom ovog perioda. Čak i oni koji nemaju problem sa spavanjem mogu da osećaju umor više nego obično. Za to postoji naučni odgovor.

 

Doktorka Dajana Gal rekla je kako je sasvim normalno da primetite da vam energija pada kada ništa ne radite. Što manje radite, osećate se umornije i onda radite još manje i tako u nedogled.

 

“Kada vam nedostaje fizičke aktivnosti i većinu vremena provodite u istoj pozi, sedećoj ili ležećoj, vašem telu se smanjuje mogućnost udisanja kiseonika i primećujete veliki pad nivoa energije i motivacije”, rekla je dr Gal.

 

foto: Profimedia

Usled smanjene fizičke aktivnosti, manje kiseonika dolazi do krvi i nivo umora se povećava, što dovodi do pojačane nervoze.

 

Dr Gal predlaže da svaki dan radite razne vežbe, poput istezanja, kako biste dozvolili kiseoniku da stigne do krvi.

 

Ako radite od kuće, savetuje da što više uzimate pauze za istezanje. Umesto gledanja televizije, radite nešto što stimuliše vaš mozak, poput rešavanja ukrštenice.

 

Važno je jesti više voća i unositi dovoljne količine vode. Hidratacija ima veliku ulogu u radu mozga kao i u podizanju nivoa energije.

 

 

 

makonda-tracker