pažnja

PULMOLOG UPOZORAVA NA ONO ŠTO NISTE ZNALI: Ovu su posledice koje vas mogu dočekati nakon pobede virusa korona!

0

Sve loše navike morate eliminisati

foto: Shutterstock

O konkretnijim posledicama bolesti još je rano da se govori, a detaljan uvid u tok bolesti i tip oštećenja naučnici za sad imaju samo iz nalaza preminulih pacijenata.

 

"Pregled mikroskopskih preparata pluća pokazuje krvarenje i nakupljanje tečnosti sa fibrinom u plućima, čepove sluzi (što je različito od SARS-a) i obilno nakupljanje sluzi u dubini pluća, oštećenje epitela bronhija i alveola, ekscesivno (spektakularno, kako navodi jedan članak) nakupljanje stanica makrofaga (alveolarnih žderača) inficiranih SARS-CoV–2 virusom. Nalaz koji ukazuje na posledicu koja ostaje nakon upale su ožiljci tj. zamena oštećenog plućnog tkiva nefunkcionalnim ožiljcima (fibroza pluća). Respiratorni procesi plućnog tkiva sa agregacijom guste sluzi i bujanjem novih stanica u malim disajnim cevčicama sprečavali su čišćenje disajnih puteva i eliminaciju sluzi kod najtežih bolesnika", ispričala je ona.

 

"Nakon što je pacijent preležao bolest, ostaje pravilo praćenja funkcije i strukture pluća uz obaveznu rehabilitacijsku terapiju medicinskim vežbama disanja, metodama pozicioniranja, promenom obrasca disanja, disanjem protiv otpora... Promene koje mogu ostati u plućima mogu uticati na smanjenje respiratorne pokretljivosti i difuziju kiseonika kroz pluća pa je redovnim vežbama potrebno poboljšati i održavati plućnu funkciju. Prestanak pušenja je obavezan", zaključuje ovaj hrvatski stručnjak.

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker