icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

pažnja

PULMOLOG UPOZORAVA NA ONO ŠTO NISTE ZNALI: Ovu su posledice koje vas mogu dočekati nakon pobede virusa korona!

Sve loše navike morate eliminisati

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Virus SARS-CoV-2 kod ljudi slabijeg imuniteta izaziva bolest Covid-19 pre nego što uspeju da se stvore antitela. Prof. dr. sc. Asja Stipić Marković, internistkinja pulmologije, za hrvatske medije je objasnila mehanizme zaraze i posledice koje ima na obolele.

 

"Virus je odabrao idealnu strategiju za svoje preživljenje: osim promene genetike, tri puta se brže širi, koristi receptor za enzim ACE-2 da uđe u stanice koje oblažu bronhijalni sistem i grade alveole (zato je 'teži' od drugih korona) i na kraju umnožava se u široko razgranatom disajnom sistemu kroz koji svaki dan prolazi ogromna količina vazduha. Taj vazduh dopire do dubine ljudskog organizma tj. do završnih delova bronhijalnih ogranaka i završnih mehurića - alveola u kojima se razamenjuju plinovi sa krvlju iz kapilara. U tom području se kod osoba sa disfunkcionalnim imunološkim sistemom (ili ako se virus replicira brže nego što imunološki sistem stigne da odgovori) događaju najdramatičnije promene kao posledica bitke između napadača i obrambenih snaga", objašnjava prof. Stipić Marković i dodaje da se na taj način kod bolesnika može javiti virusna upala pluća i teški respiratorni sindrom kojim se sprečava unos kiseonika.

 

Zbog toga nastaje nekontrolirana imunološka reakcija organizma i javljaju se oštećenja i na drugim organima.

 

"Iako su blage infekcije i upala u gornjem respiratornom traktu najčešći oblik bolesti, nužan je ipak njihov ozbiljan tretman iz nekoliko razloga: izvor su za širenje bolesti kroz populaciju i opasnost za osobe slabije imunokompetentnosti, mogu biti bolne i dugotrajne, nije potpuno sigurno koliko dugo su obolele osobe zarazne", pojasnila je Stipić Marković.

 

Nastavak na sledećoj strani!