evo šta treba da znate

MNOGI STRAHUJU OD RAZDVAJANJA OD DECE: Šta ako su oba roditelja zaražena virusom korona?

1


Nakon što je odlučeno da zaraženi ubuduće neće moći da se leče kod kuće i da će morati da budu primljeni u neku od privremenih bolnica, nametnutlo se pitanje važi li to ako su u pitanju roditelji.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19, govorio je za Danas o sve češćoj brizi roditelja o tome šta će se dogoditi ako se oboje zaraze virusom korona, odnosno o njihovoj strepnji da će biti odvojeni od dece.


Ako su i roditelji i deca zaraženi, a nema potrebe za hospitalizacijom, može da se razmišlja o strogoj kućnoj izolaciji i da te porodice ne idu u improvizovane bolnice. Problem je ako roditelji moraju u bolnicu — rekao je.

 

 

Kako je on istakao, ne bi bilo loše da roditelji pripreme neki plan za slučaj da se zaraze.

 

foto: Shutterstock

Dobro bi bilo da roditelji unapred razmišljaju o tome i da imaju plan gde će dete smestiti u takvom slučaju. Bez obzira na to što većina misli da neće biti zaraženi, treba planirati unapred — zaključio je.


Dr Kon je istakao da je došao trenutak da razmišljamo o drastičnijim merama kako bi se sprečilo širenje virusa.


Sada se spasavaju životi. Moj lični stav je da bi u Beogradu trebalo na bilo koji način osigurati maksimalno smanjenje kontakata između građana — istakao je i dodao da ne može da kaže da li to znači i zabranu kretanja od 24 časa.

 

 

makonda-tracker