sve što ste želeli da znate

BEOGRAĐANIN, NJUJORČANIN, ČOVEK ČIJU SVAKU REČ SLUŠAMO S PAŽNJOM: Znate li ko je epidemiolog dr Predrag Kon?

11

Od početka epidemije korona virusa, oči građana Srbije uprte su u njega i oni svakoga dana s nestrpljenjem očekuju konferenciju za štampu na kojoj će jedan od najboljih i najiskusnijih srpskih epidemiologa izneti nove podatke i nove mere u borbi naše zemlje protiv opakog virusa.

foto: Dragana Udovičić
foto: Dragana Udovičić

U obraćanju od pre nekoliko dana poručio je građanima: "Obuzdaćemo ovu neman". Srbija mu veruje i kad kaže da podržava najrigiroznije mere ako one znače zaštitu ljudskih života. I oni su ga poslušali.


- Maksimum će biti u šestoj nedelji, a trajaće posle toga još mesec dana. Dakle, ceo april i praktično ceo maj, do juna, onda očekujem jedno ozbiljno olakšanje. Ako društvo nađe snage da se odupre ovakvom izazovu, to znači da je ono položilo život i sačuvalo živote – poručio je.


Otkako je i u našu zemlju stigla pošast zvana korona virus, gotovo svaki građanin Srbije upoznao je ovog iskusnog stručnjaka. Nenametljiv, ozbiljnog izraza lica, odmeren, miran, koncentrisan, Srbiji uliva povrenje da ćemo iz "rata koji smo nedavno objavili korona virusu izaći kao pobednici".

 

U najtežim trenucima za svoju zemlju, u ratovima koje je ona vodila protiv onih najtežih, nevidljivih neprijatelja, bio je u prvim borbenim redovima. I uvek pobeđivao. Predrag Kon.

 

Naš iskusni stručnjak se već suočavao s teškim epidemijama, poput SARS-a 2003. godine, kada je obavljao dužnost šefa tima epidemiologa u sklopu radne grupe koja se borila protiv epidemije ovoga virusa u Srbiji, ili takozvanog svinjskog gripa 2009. godine, a bio je i ratni epidemiolog.

 

Ali krenimo redom, a biografija Predraga Kona objasniće nam zašto je važno da slušamo svaku njegovu preporuku.

 

Iskusni epidemiolog rođen je 1955. u Beogradu. Međutim, nakon samo nekoliko meseci, zbog očeve službe, napušta rodni grad i odlazi u Njujork, gde je živeo do sedme godine.

 

Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1981. godine, a potom 1991. specijalizirao epidemiologiju na Vojnomedicinskoj akademiji. U toj instituciji radiće narednih 15 godina.

 

Bio je ratni epidemiolog, a 1991. i 1992. referent saniteta za preventivnu medicinsku zaštitu na području Krajine i zapadnog Srema i načelnik odeljenja za medicinsku informatiku u Prvoj armiji do 1995. godine.

 

foto: Printscreen Kurir TV

Čak 13 godina bio je načelnik jedinice za imunizaciju Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, od 2001. do 2014. godine. Te 2014. postaje savetnik Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti. Zaposlen je na Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", kao imunolog. U dva mandata, od 2002. do 2010. godine, bio je član Komisije za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.

 

Naš stučnjak je učestvovao i u izradi Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti 2004. godine, kao i u izradi Pravilnika o imunizaciji i zaštiti lekovima 2006. i 2017. godine.


Bio je predsednik Posebne radne grupe za primenu Plana aktivnosti pre i u toku pandemije gripa od 2005. do 2010. godine i rukovodio preventivnim aktivnostima u toku pandemije gripa 2009. godine.

 

Nosilac je Medalje za vojne zasluge i Povelje Srpskog lekarskog društva, a nedavno je postavljen za člana Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, koji je formirala Vlada Srbije.

 

 

***

 

Ukoliko ste propustili, pročitajte uputstvo za pravilno pranje ruku, da li je bolje koristiti tečni ili čvrsti sapun, koja su pravila nošenja zaštitne maske, zašto je važno da što pre prestanete da pušite, kako dezinfikovati mobilni telefon, kako ojačati imuni sistem, može li rakija zaista da pomogne u prevenciji, kako sami uništavamo svoj imunitet i kako razlikovati alergiju od simptoma virusa korona.

 

 

makonda-tracker