uslov je da ostanete kod kuće i pratite preporuke

EPIDEMIOLOG DR TIODOROVIĆ DAO SVOJU PROCENU: Evo do kada bi trebalo da se izborimo s virusom korona

1

Dr Branislav Tiodorović, savetnik direktora Instituta za javno zdravlje u Nišu, smatra da procenat smrtnosti od 2,04 odsto od korona virusa treba da zabrine sve u Srbiji.

foto: Nemanja Nikolić
foto: Nemanja Nikolić

 

—  Biću otvoren. On stvarno treba da bude zabrinjavajuće, kao što jeste zabrinjavajuće. A treba da plaši one koji se šetaju i ne poštuju preporuke. Gledajući na našem malom uzorku u Nišu, a tako je i u Beogradu, među obolelima je 17,9 odsto žena, dok 29 odsto čine mlađi od 60 godina. Ne znam da li će ta stopa smrtnosti da zabrine nekog mladog čoveka, odnosno grupu koja se šeta po ulicama, i po parkovima a ne nose masku, a ja sam to čak i video —  kaže Tiodorović.

 

—  Za mene su mladi i ovo od 40 i 50 godina, nisu samo omladina iz škola i fakulteta. Nemoj da se uzdaju mnogo u svoj očuvan imunitet, i da govore "Nama neće ništa biti, ovo pogađa stare". Mora da nam bude opomena kad umre neko ko je 1974. godište. On jeste imao dijabetes i kardiovaskularnu bolest, ali je suviše mlad. Mladi treba da shvate ovo vrlo ozbiljno. Ako to ne uradimo, ako se ne poštuju sve mere, ništa nam neće značiti to što smo mi krivu uspeli malo da spustimo, da je malo primirimo.


On je istakao da se u Srbiji na vreme krenulo u postupak usporavanja širenja virusa, ali da nije lako dati ocenu o tome kada bi trebalo da odahnemo.

 

Vrlo je teško prognozirati, ali mi bi trebalo oko i iza Vaskrsa da izađemo iz ove situacije. To ne znači da će se u maju skroz sve završiti, odnosno da nećemo imati obolevanje — objasnio je dr Tiodorović.


Od čega to zavisi? Zašto sam optimista? Maj mesec bi trebalo da bude topao. I što je vrlo važno UV zračenje će biti iznad 3. Već indeks 3 ubija virus. Ono što može da bude problem, jeste da nam se produži zahlađenje. Kad god su nam bile blage zime, obično nam se u aprilu produžavalo sa zahlađenjima, s poplavama, pa se to produži u maju. Toplane prekinu da greju, ali se privatno ljudi greju još tokom aprila, a neko i u maju. Od toga zavisi. Ako nam vreme bude naklonjeno i uđemo u topli mesec, onda se može desiti da epidemiju vrlo brzo završimo. Ali biće sporadičnih slučajeva. Kao što imamo letnji grip. A ja pamtim sneg i za prvi maj. Nama je sada najvažnije da izdržimo ove dve nedelje — zaključio je.

 

 

makonda-tracker