PRIVREMENA BOLNICA

"MOLIM SVE DA BUDU STRPLJIVI": Doktor Predrag Kon govori zbog čega ne možemo očekivati TOPLU VODU na Sajmu!

6

Pacijent mora da ima dva negativna testa u najmanjem razmaku od 24 do 48 sati, da bi mogao da se otpusti.

foto: Printscreen Kurir TV
foto: Printscreen Kurir TV

Epidemiolog Predrag Kon rekao je za N1 da je preduslov za uvođenje 24-časovne zabrane kretanja ozbiljno pogoršanje situacije, što znači nagli skok broja zaraženih i preminulih.

 

On je govorio i o stanju na beogradskom Sajmu.

 

U privremenu bolnicu na beogradskom Sajmu do sada su smeštena 33 pacijenta sa blažom kliničkom slikom. Kon kaže da je čuo da postoje žalbe na temperaturu na Sajmu i ishranu koja uključuje konzerviranu hranu, ali dodaje da što se hrane tiče – to je kalorijski dovoljno.

 

Kada je u pitanju nedostatak tople vode, Kon kaže da toga neće ni moći da bude, a da se založio za to da pacijenti na Sajmu dobiju više čaja, što bi trebalo da se ostvari.

 

“Malo više je potrebno komunikacije zdravstvenog osoblja. Pojaviće se tu heroji, treba malo adaptacije, molim sve da budu strpljivi. Imamo taj kapacitet, imamo gde da smestimo ljude, imamo kontrolu. Povremene slučajne greške se dešavaju, razni problemi se otkrivaju pa rešavaju, u svakom slučaju nikome nije lako. Svako pokušava iz sebe da izvuče maksimum. Ima onih koji to ne rade, ali većina ozbiljno i realno prihvata situaciju”, napominje Kon.

 

foto: Profimedia

On kaže da su na sajam raspoređeni lekari iz zdravstvenih ustanova koje su pozvane za određene periode i da je kod zbrinjavanja pacijenata na Sajmu najbitnije uočiti pogoršanje stanja, ukoliko do njega dođe.

 

“Postoji period izolacije koji se mora poštovati. Bitno je shvatiti da to nije ogroman zadatak pred bilo kojim lekarom. Svaki lekar ima taj kapacitet i te pacijente može da opslužuje. Vrlo je bitno otkriti pogoršanje radi vraćanja u jednu od bolnica u kojima se leče ovi pacijenti”, objašnjava Kon obaveze lekara.

 

On dodaje da na Sajam dolaze oni koji su pozitivno testirani, a tokom boravka na Sajmu redovno se prati opšte zdravstveno stanje pacijenta i njegova temperatura. Ako u periodu od najmanje pet dana i više pacijenti budu bez temperature tada se radi novi test. Pacijent mora da ima dva negativna testa u najmanjem razmaku od 24 do 48 sati, da bi mogao da se otpusti. Posle toga on ide u samoizolaciju zbog, kako Kon kaže, eventualnih ali vrlo retkih povrataka bolesti.

 

 

 

makonda-tracker