nove informacije

POJAVILI SU SE NOVI SIMPTOMI VIRUSA KORONA: Osim temperature, kašlja i stomačnih problema ― dešava se i OVO!

0

Posle izveštaja da i stomačni problemi mogu da budu znak korona virusa, sada su se pojavili novi simptomi - gubitak čula mirisa i ukusa.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Britanski ORL stručnjaci navode da, iako su visoka temperatura, kašalj, malaksalost, problemi sa disanjem, glavni simptomi korona virusa, postoje i netipični simptomi ovog smrtonosnog virusa koji su uočeni kod pacijenata koji ne kašlju i nemaju temperaturu.

 

"Dokazi iz drugih zemalja ukazuju na to da su ulazne tačke korona virusa najčešće oči, nos i grlo", navodi se u saopštenju Britanske asocijacije otorinolaringologa.

 

"Ali, identifikovali smo novi simptom (gubitk čula mirisa i ukusa) koji bi mogao da značida bi i ljudi bez drugih simptoma ali sa gubitkom jednog od ovih čula morali da se samoizoluju i tako spreče širenje virusa", prenose britanski mediji.

 

Jedan od vodećih ORL stručnjaka, profesor Nirmal Kumram kaže da su ovi simptomi najčešći kod mladih pacijenata koji ne kašlju i nemaju temperaturu ali su iznenada izgubili čulo ukusa i mirisa.

 

"Sve ovo nas navodi na zaključak da se ovi virusi šire iz nosa", rekao je Kumarm.

 

 

Dan ranije, Dejli mejl je preneo rezultate istraživanja sprovedenog na 200 pacijenata iz Vuhana koji su pokazali da problemi sa sistemom za varenje, kao što su dijareja, povraćanje i gubitak apetita mogu biti rani simptomi korona virusa.

Britanski zdravstveni radnici sastavili su 12-dnevnu tabelu "razvoja" korona virusa.

 

Dan 1: Pacijenti imaju temperaturu, mogući su i bolovi u mišićima, umor i suvi kašalj. Neki pacijenti mogu da imaju problema sa dijarejom ili mučninom dan, dva pre pojave temperature

 

Dan 5: Stariji pacijenti ili oni sa drugim zdravstvenim problemima imaju problema sa disanjem.

 

Dan 7: Pacijenti koji teško dišu prebacuju se u bolnicu, ali se kod većine pacijenata ovi simptomi postepeno smanjuju.

 

Dan 8: Teški slulajevi razvijaju opstruktivnu bolest pluća - pluća nisu u stanju da snabdevaju vitalne organe kiseonikom.

 

Dan 10: Pacijenti kojima se pogoršava stanje prelaze na intenzivnu negu.

 

Dan 12: Temperatura pada, ali kašalj je i dalje prisutan. Kod onih koji prežive, problemi sa disanjem prestaju posle 13 dana, dok u proseku oni koji se ne izvuku preminu posle 18,5 dana.

 

 

makonda-tracker