saveti

POSTOJE STVARI NA KOJE IZRAZITO MORAMO OBRATITI PAŽNJU: Ovako stručnjaci predlažu da očistimo i dezinfikujemo KUHINJU!

0

Prema smernicama Svetske zdravstvene organizacije, upravo je briga o vlastitoj higijeni i čistoći prostora ključan faktor koji može doprineti smanjenju širenja virusa.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Stručnjak za čišćenje Sandra Redmond otkrila je korake koje svi mogu preduzeti kako bi njihovi domovi bili što čišći, posebno jer zbog izolacije u njima provode sve više vremena.

 

Prvo, treba ukloniti nečistoće, potom dezinfikovati!

 

Skloni smo da celu kuću uzduž i popreko poprskamo dezinfekcijskim sredstvom, a da prethodno ne prebrišemo i očistimo površine na koje smo ga naneli. Stručnjaci upozoravaju kako je to greška na koju valja obratiti pažnju. Takođe, kada nanesete sredstvo za dezinfekciju nemojte ga odmah ukloniti, već pričekajte da odstoji 30 sekundi. U kuhinji posebnu pažnju obratite na čišćenje radnih površina. U normalnim uslovima (čast izuzecima) čistili biste ih nekoliko puta nedeljno, a u izvanrednim okolnostima potrebno je svakodnevno temeljno čišćenje.

Iako velike površine poput kuhinjskih pločica dobijaju najviše pažnje, ne zaboravite da očistite i dezinfikujete one delove koje često dodirujemo, kao što su čajnik, aparat za kafu, ručke za vrata i prozore, ali i prekidače i utičnice i možda najzapostavljeniji prostor u kuhinji - ručke na ormarićima i kuhinjskim aparatima" - ističe Redmond.

 

Redovno perite sunđere i krpe za čišćenje!

 

Sami predmeti koje koristite za čišćenje drugih stvari često su prepuni mikroba. Globalno veće za higijenu utvrdilo je da u kuhinjskim sunđerima u britanskim kućama živi prosečno 19,6 milijardi bakterija. Sunđere možete jednostavno oprati u sapunici ili ih ubaciti u mašinu za pranje posuđa. Takođe, postoji trik prema kojem možete sve sunđere koje koristite (uključujući one iz kupatila) staviti u mikrotalasnu oko minut na visoku temperaturu kako bi se uništile bakterije. Stručnjaci ipak preporučuju da radije koristimo krpe od mikrofibera jer su lakše za održavanje.

 



"Dobra ideja je da mašinu za pranje posuđa pokrenete praznu jednom nedeljno, bilo na visokoj temperaturi, bilo s hemijskim dezinfekcijskim sredstvom, kako biste sprečili rast klica" - otkriva Redmond. Takođe, napominje kako je važno ne ostavljati vlažno posuđe u mašini, kako se ne bi stvorili uslovi pogodni za rast neželjenih mikroba.

 

Na samom kraju, setite se kako bi, osim površina i predmeta koje koristite, trebalo da dezinfikujete i sredstva kojima ih čistite. Tako da, nakon što prebrišete kuhinjski pult i radne jedinice, a pre nego čišćenje privedete kraju, obavezno dezinfikujte i sredstva kojim ste rukovali.

 

 

makonda-tracker