audio

KAKO ZVUČI KAŠALJ IZAZVAN VIRUSOM KORONA? Evo kako razlikovati "običan" kašalj od onog koji je simptom bolesti Covid-19

1

Hiljade ljudi širom sveta zaražene su virusom korona, Svetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju, pa su mnogi zabrinuti čim se zakašlju. Kako razlikovati "običan" kašalj od onog koji se javlja kao simptom virusa korona?

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Broj zaraženih virusom korona u svetu ne prestaje da raste, a sudeći po mapi Univerziteta Džon Hopkins, do sada je potvrđen 244.691 slučaj.


Stručnjaci napominju da su najugroženije osobe starije od 65 godina i oni koji već boluju od hroničnih bolesti, a s obzirom na delikatnu situaciju mnogi su ovih dana zabrinuti čim se zakašlju, budući da je kašalj jedan od glavnih i prvih simptoma oboljenja Covid-19, koje virus korona izaziva.

 

Kako stručnjaci objašnjavaju, ovakav kašalj je suv, odnosno ne prati ga izbacivanje bilo kakvog sekreta.


Britanski Radio 2 objavio je snimak na kom se može čuti kako zvuči suv kašalj koji se najčešće javlja kao posledica ovog virusa, javlja Mirror.


Voditeljka Bi-Bi-Sija Lora Foster snimila je koristan opis dva glavna simptoma virusa korona – rekao je voditelj ovog radija Džeremi Vajn.

 

foto: Shutterstock

Kad kašljete,a ne iskašljavate sluz, radi se o suvom kašlju. U slučaju virusa korona ne pričamo o takvom kašlju, koji se povremeno pojavi, već o konstantnom kašlju za koji nema drugog objašnjenja poput pušenja ili pročišćavanja grla – istakla je Lora Foster, koja je dodala da na virus treba posumnjati ako kašalj prati i temperatura viša od 37,8 stepeni.


Britanski Mirror objavio je audio-zapis koji je Fosterova snimila.

 


 

 

makonda-tracker