zaštitite i sebe i druge

VAŽNO JE MISLITI NA SVAKI DETALJ: Šta raditi s odećom koju ste nosili van kuće?

0

Ukoliko tokom samoizolacije izlazite do prodavnice ili na vazduh, skinite odeću čim se vratite kući.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

S obzirom na situaciju koja trenutno vlada u svetu i proglašenja globalne pandemije virusa korona, svakodnevno se pojavljuju nova pitanja o tome kako da se zaštitimo.


Naučili smo kako se pravilno peru ruke, kako dezinfikovati domaćinstvo i mobilni telefon, kako napraviti dezinfekciono sredstvo za ruke, kao i za čišćenje površina u kući. Često je, međutim, i pitanje šta činiti s odećom koju smo nosili dok smo boravili van kuće.


Robert Amler, dekan Škole za javno zdravlje Medicinskog koledža u Njujorku, ističe da to koliko virus može da opstane na odeći zavisi od vrste tkanine.

 

Neki istraživači veruju da vlakna u poroznim materijalima obuhvate čestice virusa, isuše ih i tako unište – kaže on i podseća da glatke površine poput kožnih materijala i vinila možemo lakše prebrisati.


Njegova koleginica dr Dženet Nešajvat, koja sarađuje s brojnim univerzitetima u Americi i medijskom mrežom FOX, dodaje da mikroorganizmi mogu duže da prežive na poliesteru nego na materijalima čiju osnovu čini pamuk, zbog čega napominje da je ključno pažljivo prati odeću.

 

foto: Shutterstock

Britanska Nacionalna zdravstvena služba napominje da je čak i uobičajen način pranja efikasna mera zaštite.


Normalno pranje odeće smanjiće rizik za prenošenje virusa. U određenim situacijama trebalo bi je prati na višim temperaturama nego inače, i to proizvodima na bazi izbeljivača kako bi se rizik za širenje sveo na minimum onoliko koliko je to moguće – savetuje ova institucija.


Oni ističu da bi na 60 stepeni ovakvim deterdžentima trebalo prati odeću s tragovima fekalija ilii povraćanja, sportsku odeću, veš koji je nošen prilikom pripreme hrane, uniforme medicinskog osoblja, peškire koje deli više ljudi...

 


 

makonda-tracker