OBRATITE PAŽNJU

DETALJNO UPUTSTVO ZA (BUDUĆE) MAME: Evo kako trudnice i porodilje treba da se ponašaju tokom pandemija virusa korona

0

Proteklih dana često se moglo čuti pitanje jesu li trudnice podložnije na virus čiju je pandemiju Svetska zdravstvena organizacija proglasila

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Populacioni fond UN (UNFPA) saopštio je da ne postoje naučni dokazi o povećanoj osetljivosti trudnica na virus korona (Kovid-19), navodeći da trudnice treba da preduzimaju iste preventivne mere preporučene svim odraslim licima kako bi izbegle infekciju.

 

U saopštenju se naglašava da UNFPA, odnosno UN-ova agencija za seksualno i reproduktivno zdravlje, pomno nadgleda situaciju i sarađuje s partnerima, vladama i agencijama UN na rešavanju nove epidemije virusa korona, koju je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila međunarodnom javno-zdravstvenom opasnošću.

 

UNFPA nastoji da obezbedi da se ženama reproduktivne dobi i trudnicama pruže precizne informacije o merama zaštite od infekcije, potencijalnim rizicima i pravovremenom pristupu medicinskoj nezi.

 

Iz UNFPA su istakli da kovid-19 može izazvati posebnu zabrinutosti kod trudnica i zbog toga su objavili sažetak ograničenih dokaza o riziku za ovu grupu, kao i preporučene preventivne mere i terapije.

 

— Do danas ne postoje naučni dokazi o povećanoj osetljivosti trudnica na kovid-19. Međutim, trudnoća donosi fizičke promene koje bi neke trudnice mogle učiniti osetljivim na virusne respiratorne infekcije — navodi se u saopštenju i dodaje da se trudnicama s respiratornim bolestima mora dati najveći prioritet zbog povećanog rizika od nepovoljnih ishoda.

 

foto: Profimedia

U saopštenju se dodaje da bi trudnice trebalo da preduzimaju iste preventivne mere preporučene svim odraslim licima kako bi izbegle infekciju, kao što su izbegavanje bliskog kontakta sa svima koji kašlju i kijaju, često pranje ruku sapunom i vodom ili namenskim sredstvima za dezinfekciju ruku na bazi alkohola, prekrivanje usta i nosa maramicom ili laktom prilikom kašljanja i kijanja, kao i temeljna termička obrada mesa i jaja.

 

Iz UNFPA napominju da su sve preporučene mere dostupne na veb stranici SZO, te da trenutno još ne postoji vakcina koja bi sprečila ili tretirala virus, ali da postoje preporuke za lečenje simptoma.

 

U saopštenju se ističe da bi lečenje trudnica sa sumnjom ili potvrđenom infekcijom kovid-19 trebalo da uključi terapiju koju SZO preporučuje za odrasle pacijente uz dogovor sa svojim ginekologom, odnosno akušerom.

 

Dojilje ne bi trebalo da budu odvojene od novorođenčadi jer nema dokaza da se respiratorni virusi mogu preneti putem majčinog mleka. Majka može nastaviti s dojenjem sve dok se primenjuju potrebne mere predostrožnosti, naglašavaju iz UNFPA.

 

foto: Profimedia

Majke sa simptomima koje se osećaju dovoljno dobro da doje treba da nose masku u blizini deteta, uključujući i za vreme hranjenja, peru ruke pre i nakon kontakta s detetom (uključujući hranjenje) i čiste (dezinfikuju) kontaminirane površine.

 

Ako je majka previše bolesna da bi mogla da doji, treba je podstaći na ispumpavanje mleka koje se detetu može dati čistom šoljicom i/ili kašičicom sve dok nosi masku, pere ruke pre i nakon kontakta s detetom, i čisti neočišćene površine, dodaju iz UNFPA.

 

U saopštenju se navodi da je pružanje podrške za mentalno zdravlje i psihosocijalne podrške pogođenim licima, porodicama, zajednicama i zdravstvenim radnicima ključni dio odgovora na ovu situaciju.

 

UNFPA ističe da podržava pogođene zajednice, posebno najugroženije žene i devojke, čija zaštita i zdravstvene potrebe moraju biti u središtu napora da se odgovori na epidemiju. Ova UN agencija širom sveta radi sa partnerima, vladama i zajednicama kako bi se sprečilo i na odgovarajući način reagovalo na epidemiju, dodaje se u saopštenju.

 

 

makonda-tracker