svakodnevna hrana

VEĆ IH SVE IMATE KOD KUĆE: 6 namirnica pomoću kojih ćete suzbiti neprijatan zadah

0

Odavno je poznato da higijena nije jedini razlog za nastajanje neugodnog zadaha. Naime, bitan faktor je i (pogrešna) ishrana, ali ove namirnice će vam pomoći.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

1. Voda

 

Rešenje je ponekad tako lako. Naime, ako su usta i želudac isušeni, nastaje neugodan zadah. Kad se opet navlaži sluznica, onda neugodan zadah nestane u većini slučajeva.

2. Jogurt

 

Bakterije mlečne kiseline koje se nalaze u jogurtu pomažu da se izbegne neugodan zadah. Naime, mlečna kiselina sprečava nastanak bakterija truljenja. Doduše, treba konzumirati prirodan jogurt – proizvodi s puno šećera imaju suprotan učinak.

3. Jabuka

 

Umesto žvakaće gume možete jednostavno pojesti jabuku – kiselina koju sadrži neutralizuje neugodne mirise. Još jedna prednost su dodatni vitamini!

4. Vrući limun

 

Jednako kao i kod jabuke - i ovde nam pomaže kiselina. Pošto je limun obično jako kiseo, najbolje ga je pomešati s vrućom ili hladnom vodom – u zavisnosti od ukusa. 

 

5. Začinsko bilje

 

Puno začinskog bilja, a među njemu morač/divlja mirođija, matičnjak ipitoma nana – sadrže apiol. To je biljno ulje koje veže za sebe neugodne mirise. Posebno je učinkovito i ukusno u obliku čaja.

6. Crni čaj

 

Sadrži polifenole koji sprečavaju nastanak bakterija, te mogu sprečiti nastanak bakterija koje uzrokuju neugodni zadah.

 


 

makonda-tracker