Odavno je poznato da higijena nije jedini razlog za nastajanje neugodnog zadaha. Naime, bitan faktor je i (pogrešna) ishrana, ali ove namirnice će vam pomoći.
1. Voda
Rešenje je ponekad tako lako. Naime, ako su usta i želudac isušeni, nastaje neugodan zadah. Kad se opet navlaži sluznica, onda neugodan zadah nestane u većini slučajeva.
2. Jogurt
Bakterije mlečne kiseline koje se nalaze u jogurtu pomažu da se izbegne neugodan zadah. Naime, mlečna kiselina sprečava nastanak bakterija truljenja. Doduše, treba konzumirati prirodan jogurt – proizvodi s puno šećera imaju suprotan učinak.
3. Jabuka
Umesto žvakaće gume možete jednostavno pojesti jabuku – kiselina koju sadrži neutralizuje neugodne mirise. Još jedna prednost su dodatni vitamini!
4. Vrući limun
Jednako kao i kod jabuke - i ovde nam pomaže kiselina. Pošto je limun obično jako kiseo, najbolje ga je pomešati s vrućom ili hladnom vodom – u zavisnosti od ukusa.
5. Začinsko bilje
Puno začinskog bilja, a među njemu morač/divlja mirođija, matičnjak ipitoma nana – sadrže apiol. To je biljno ulje koje veže za sebe neugodne mirise. Posebno je učinkovito i ukusno u obliku čaja.
6. Crni čaj
Sadrži polifenole koji sprečavaju nastanak bakterija, te mogu sprečiti nastanak bakterija koje uzrokuju neugodni zadah.