Dočekajte rodbinu gozbom
KOMISBROT:
6 belanaca
200 g šećera
180 g brašna
1 prašak za pecivo
2 vanilinog šećera
1 limun (kora i sok)
100 g seckanih oraha
200 g seckanog suvog i kandiranog voća po izboru (suvo grožđe, brusnice, kajsije, šljive)
komadići čokolade, po želji
malo putera i brašna za podmazivanje kalupa
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Kalup dobro premažite puterom u debelom sloju. Debeli sloj putera u kombinaciji sa brašnom koje ide preko, prilikom pečenja će naparaviti finu tamniju koricu na komisbrotu i dati poseban ukus. Zatim, mikserom dobro umutite belanca. Kada mu dodate šećer sipajte sok limuna, rendanu koru limuna i vanilin šećer pa umutite u čvrst sneg.
Kada je umućeno, postepeno dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo sve vreme mešajući varjačom. Lagano mešajte i na kraju dodajte suvo voće, orahe i čokoladu po želji. Promešajte nekoliko puta i kašikom stavljajte u podmazani kalup.
Pecite ga u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 20 minuta, pa zatim smanjite temperaturu na 100 stepeni i pecite još sat vremena. Sačekajte da se ohladi, pa ga pospite šećrom u prahu.