RECEPT DANA

NE MORATE VIŠE IĆI NA RUČAK PORED DUNAVA: Napravite sami savršenu RIBLJU ČORBU za tili čas!

0

Cela porodica će voleti ovaj ručak

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Potrebno je:

 

1,5 kg šaranske glave i repovi

200-300 g kecige

300 g šaranske mresti

400 g crnog luka

2-3 čena belog luka

200 g šargarepe

50 g persuna

50 g pašternjaka

50 g celera

1-2 sveše cele paprike

2 dl ceđenog paradajza

4 dl ulja

3 kašičice soli

3 kašičice suvog biljnog zacina

1 kašilica mlevenog bibera

2 lovorova lista

1 kesica začina za riblju čorbu

4-5 l vode obične

po želji ljute tucane paprike

 

Priprema:

 

Staviti glave i repove od šarana i jednu manju kečigu da se kuvaju. Kečiga je riba koja čorbi daje poseban ukus.

Kada voda provri, kuvati oko 10-15 minuta, pa vodu procediti i sačuvati je, da se njom nalije čorba.

Ribu ostaviti da se ohladi, pa očistiti meso od kostiju.

Crni luk sitno iseckati, a ostalo povrće (bez paprike) izrendati.

Na ulju dinstati crni luk, kroz presu istisnut beli luk i ostalo povrće, da se masa pretvori u kasu. Kada ponestane tečnosti iz povrća, dolivati po malo proceđene vode od ribe.

 

U činijiu izručiti sadržaj kesice začina za riblju čorbu i razmutiti sa 2 dl ceđenog paradajza, postepeno nalivajući i mešajući, da se ne naprave grudvice, pa doliti 2-3 dl vode u kojoj je kuvana riba. Razmućen začin sipati u lonac sa dinstanim povrćem i još malo dinstati uz mešanje, pa naliti vodu od ribe. Poklopiti da provri, a kada baci ključ, dodati svežu celu papriku, so, biber, suvi začin i lovor. Kuvati oko 5 minuta, pa dodati šaransku mrest (najbolje je kada ima i ikre i mleca), koju treba malo iskidati rukama na komade. Nakon 10 minuta u čorbu ubaciti i očišćenu kuvanu ribu, pa pustiti da vri još 15 minuta. U toku kuvanja probati da li je čorba dobro začinjena, pa dodati začine po ukusu.

 

 

 

 

 

makonda-tracker