moćan zalogaj

Mediteransko rajsko voće - SMOKVA: Poporavlja raspoloženje i odličan izvor minerala i vitamina!

0

Smokvini listovi snižavaju šećer u krvi. Listovi se mogu koristiti osim u pripremi raznih jela i u pripremi čajeva.

foto: Shutterstock

3. Snižava šećer u krvi

 

Smokvini listovi snižavaju šećer u krvi. Listovi se mogu koristiti osim u pripremi raznih jela i u pripremi čajeva. Neka istraživanja su pokazala da smokva pomaže u regulisanju šećera kod osoba koje pate od dijabetesa tipa 1.


4. Pomaže kod dobrog raspoloženja

 

Sadrže veliku količinu vitamina B kompleksa koji našem telu daje energiju, osigurava elastičnost kože i snažne mišiće. Još jedna dobrobit vitamina B kompleksa je da pospešuje rad mozga i samim tim koncentraciju i pamćenje te poboljšava celokupno naše raspoloženje. Ako su nesanica i PMS rezultati vašeg nezadovoljstva, smokva zbog velikog sadržaja magnezijuma, može pomoći.

 

5. Pomaže kod bradavica

 

U narodnoj medicini smokve se smatraju izvrsnim pomoćnicima kod problema s izraslinama na koži kao što su bradavice i kurje oči. Dovoljno je da polovinu svežeg ploda prislonite na mesto na telu gde se problem nalazi, ostavite preko noći, a ujutro isperete vrućom vodom. Nakon toga uklanjanje problema ide lakše, a po potrebi postupak možete ponoviti i do 5 puta.

6. Sadrže bogatstvo vitamina i minerala

 

Visoka koncentracija glukoze i fruktoze predstavljaju zdraviju zamenu za beli, industrijski šećer. Sadrže puno gvožđa, fosfora, kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, vitamina B6, E, C, te vitamina A. Bogate su i beta- karotenom pa je preporučljivo jesti smokve nekoliko dana pre sunčanja. Sadrži visok udeo vode i prirodnih šećera pa je korisna kod oporavka od iscrpljenosti i kod detoksikacije.

 

 

makonda-tracker