icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

možete da odahnete

Probudili ste se usred noći i niste mogli da se pomerite? 11 potpuno normalnih stvari koje su se svima desile u snu

Paraliza sna, vantelesna iskustva, prosvetljenje... Ponekad se dok spavamo dešavaju čudne stvari koje ni nauka nije uspela da objasni do kraja.

 

foto: Profimedia

 

Apneja

 

Apneja je zastoj u disanju tokom sna. Kad se to desi, mozak ostaje bez kiseonika, pritisak varira, a osoba ima osećaj da će se ugušiti ili da će joj srce "iskočiti". To se dešava kad se tokom sna mišići u grlu opuste, pa to dovede do zatvaranja disajnih puteva. Rizik od apneje viši je kod gojaznih osoba i pušača.

 

Jači od svakog leka: Prirodni sirup koji rešava probleme s disanjem

 

Snovi koji se ponavljaju

 

Desilo vam se nekad da iz noći u noć sanjate isti san? Psiholozi kažu da nam podsvest time ukazuje na nešto što nismo primetili u realnosti. Ponekad, takvi snovi se ponavljaju sve dok se situacija koja nas opterećuje u stvarnom životu ne razreši.

 

Propadanje

 

Da li vam zvuči poznato osećaj da padate i padate i budite se tek kad tresnete o zemlju? Ovo je takođe neprijatno, ali bezopasno iskustvo. Spavanje je pomalo nalik na umiranje - otkucaji srca i disanje se usporavaju, mišići se opuštaju i umiruju. Mozak se ponekad uplaši i šalje impulse u mišiće da bi proverio da li smo još živi i u tom trenutku se "trgnemo".

 

Vantelesno iskustvo

 

Ponekad, u polusnu, može se desiti da imamo osećaj kao da napuštamo sopstveno telo. Osobama koje su sklone mistici ovaj fenomen služi kao dokaz za postojanje duše. S druge strane, ovaj fenomen jeste prilično teško objasniti sa naučnog stanovišta. Nauka proznaje da postoji iluzija "izlaska iz tela", ali nema objašnjenje kako to funkcioniše.

 

Prosvetljenje

 

Ovo se dešava ponekad, kad dugo, dugo razmišljamo o nekom problemu, ali ne možemo da nađemo rešenje. Ponekad nam mozak daje nagoveštaj rešenja u snu, ali je onda jako važno da po buđenju odmah pokušamo da primenimo to rešenje, dok ga nismo zaboravili.

 

Navodno je ruski hemičar Dimitrij Mendeljejev bio toliko "opsednut" periodnim sistemom elemenata, da ga je prvi put "ugledao" upravo u snu.

Stvar je u tome da naša podsvest ponekad odgovor na pitanje koje nas muči spozna pre našeg svesnog dela. Pošto podsvest preuzima primat dok spavamo, ponekad dolazi do ovakvih "prosvetljujućih" snova.