icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

možete da odahnete

Probudili ste se usred noći i niste mogli da se pomerite? 11 potpuno normalnih stvari koje su se svima desile u snu

Paraliza sna, vantelesna iskustva, prosvetljenje... Ponekad se dok spavamo dešavaju čudne stvari koje ni nauka nije uspela da objasni do kraja.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

 

Dobar san važan je za naše fizičko i mentalno zdravlje. Ali, snovi ponekad mogu da budu... čudni. Zastrašujući čak, toliko da ponekad poželimo da prosto ostanemo budni zauvek. Ili, koliko god možemo da izdržimo. Ipak, sve dok su strašni samo snovi, OK smo. Jer, ponekad se dok spavamo dešavaju čudne stvari koje ni nauka još nije uspela da objasni.

 

Evo šta sve može da vas snađe dok spavate.

 

Paraliza sna

 

Sigurno vam se ovo desilo bar jednom: probudite se u toku noći i ne možete da se pomerite? A još imate i osećaj da je neko tu i da vas posmatra... Užas. U prošlosti se ova pojava objašnjavala prisustvom zlih duhova, ali smo, na svu sreću malo odmakli od tada, pa nauka nudi racionalnije objašnjenje. Kad zaspimo, telo se opusti i "umrtvi", a kad se desi paraliza sna, mišići ostanu "isključeni" još neko vreme nakon što se mozak probudio. Statistika kaže da je ovo bar jednom iskusilo oko sedam odsto ljudi, a verovatnoća da vas snađe paraliza sna je veća ako spavate na leđima, prenosi portal Bright Side.

 

Nedostatak sna ume da bude velika prepreka: Izračunajte kada da odete na spavanje kako bi ste ujutru bili odmorni maksimalno produktivni

 

Priviđanje

 

Samo što niste zaspali, a pred očima vam se "smenjuju" čudne slike, najčešće zastrašujuće. Ovo se najčešće dešava kao posledica stresa ili mašte podstaknute kojom čašicom alkohola.

 

Pričanje u snu

 

Osobe koje pričaju u snu nisu toga svesne. Sama po sebi, ova pojava nije opasna, osim ako ne krijete neku tajnu. Kad pričamo u snu, odgovorićemo sasvim iskreno na bilo koje pitanje koje nam je postavljeno. Najčešće se javlja kad smo izloženi velikom stresu, naročito ukoliko naša psiha pokušava da se suprotstavi nečemu sa čime se u realnosti ne slaže.

 

San u snu

 

Da li vam se nekad desilo da sanjate nešto, kobajagi se probudite, ali i dalje nije stvarnost u pitanju? U stvari, sanjali ste da sanjate, odnosno, sanjali ste da ste se probudili.

 

Mesečarenje

 

Ovo stanje je "druga krajnost" paralize sna - mozak i svest spavaju, ali su mišići i telo budni. Ljudi koji pate od somnabulizma u snu ustaju, hodaju, sređuju kuću, ponekad i izlaze iz kuće, ali se ujutru ničega ne sećaju. Mesečari oko četiri do deset odsto ljudi, često se javlja kod dece, a uzroci ove pojave nauci su još uvek nepoznati.

 

Sindrom "eksplodirajuće glave"

 

Da li vam se nekad desilo da vas probudi zastrašujuća eksplozija praćena zujanjem koju niko osim vas nije čuo? To je zato što ste tu eksploziju doživeli u snu. Ni ovaj fenomen nije opasan, ali se osoba koja ga iskusi najčešće jako uplaši. Nauka kaže da se to dešava kad dođe do talasa neuronske aktivnosti u regijama mozga zaduženim za obradu zvuka. Ponekad, ovaj fenomen povezan je sa nesanicom ili se javlja kao posledica džet-lega.

 

 

foto: Profimedia

 

Apneja

 

Apneja je zastoj u disanju tokom sna. Kad se to desi, mozak ostaje bez kiseonika, pritisak varira, a osoba ima osećaj da će se ugušiti ili da će joj srce "iskočiti". To se dešava kad se tokom sna mišići u grlu opuste, pa to dovede do zatvaranja disajnih puteva. Rizik od apneje viši je kod gojaznih osoba i pušača.

 

Jači od svakog leka: Prirodni sirup koji rešava probleme s disanjem

 

Snovi koji se ponavljaju

 

Desilo vam se nekad da iz noći u noć sanjate isti san? Psiholozi kažu da nam podsvest time ukazuje na nešto što nismo primetili u realnosti. Ponekad, takvi snovi se ponavljaju sve dok se situacija koja nas opterećuje u stvarnom životu ne razreši.

 

Propadanje

 

Da li vam zvuči poznato osećaj da padate i padate i budite se tek kad tresnete o zemlju? Ovo je takođe neprijatno, ali bezopasno iskustvo. Spavanje je pomalo nalik na umiranje - otkucaji srca i disanje se usporavaju, mišići se opuštaju i umiruju. Mozak se ponekad uplaši i šalje impulse u mišiće da bi proverio da li smo još živi i u tom trenutku se "trgnemo".

 

Vantelesno iskustvo

 

Ponekad, u polusnu, može se desiti da imamo osećaj kao da napuštamo sopstveno telo. Osobama koje su sklone mistici ovaj fenomen služi kao dokaz za postojanje duše. S druge strane, ovaj fenomen jeste prilično teško objasniti sa naučnog stanovišta. Nauka proznaje da postoji iluzija "izlaska iz tela", ali nema objašnjenje kako to funkcioniše.

 

Prosvetljenje

 

Ovo se dešava ponekad, kad dugo, dugo razmišljamo o nekom problemu, ali ne možemo da nađemo rešenje. Ponekad nam mozak daje nagoveštaj rešenja u snu, ali je onda jako važno da po buđenju odmah pokušamo da primenimo to rešenje, dok ga nismo zaboravili.

 

Navodno je ruski hemičar Dimitrij Mendeljejev bio toliko "opsednut" periodnim sistemom elemenata, da ga je prvi put "ugledao" upravo u snu.

Stvar je u tome da naša podsvest ponekad odgovor na pitanje koje nas muči spozna pre našeg svesnog dela. Pošto podsvest preuzima primat dok spavamo, ponekad dolazi do ovakvih "prosvetljujućih" snova.