Korisna hrana

Saveti nutricionista: Ovo su namirnice uz koje ćete ojačati svoj imuni sistem i poboljšati izgled kože, kose i noktiju

0

U današnje vreme poželjno je da pored dobrog frizera i stiliste, koristimo i savete nutricioniste, jer negovan i lep izgled kože, kose i noktiju zavisi od dobrog imunog sistema, a na koji način poboljšati njegovo funkcionisanje, objašnjava naša stručna saradnica

foto: Shutterstock

PILEĆA SUPA

  • davno je poznata kao lekovita kod prehlada i viroza. Jevreji je smatraju prirodnim antibiotikom. Uz dodavanje prepečenog crnog i belog luka može da se poboljša kvalitet supe za povećanje imuniteta.

 

GOVEDINA

  • govedine i junetine obezbeđuje se unos vitamina B12 i cinka i nadoknađuju nutritivni nedostaci u ishrani. Cink je veoma važan u razvoju belih krvnih zrnaca, kao i za prepoznavanje i uništavanje bakterija. Pernate životinje, jogurt, mleko, žitarice i ostrige bogate su cinkom.

 

CRNI ČAJ

  • adrži L-teanin koji je odličan antioksidans. Treba ga piti posebno u zimskom periodu, pravilno skuvan uz dodatak limuna i malo meda.

 

SLATKI KROMPIR I BUNDEVA

  • čete ili obarite, kao dodatak nekom jelu ili samostalno povrće.

 

Ubija želju za slatkišima momentalno: Svakog dana popijte pola kašičice ovog začina i zaboravićete šta je šećer

 

PEČURKE

  • čurke su veoma zdrave za imuni sistem. Postoje različite vrste pečuraka, a šitake, maitake i ganodermi imaju najveću količinu hranljivih vrednosti. Pečurke su veoma zdrave i od njih se prave različita jela i napici, a mogu da se koriste i kao prah za dodatak jelima.

 

CITRUSI I KIVI

  • čava odbranu, posebno kod viroza i prehlada, a ima važnu funkciju u borbi protiv svih vrsta infekcija.

 

ĐUMBIR I REN

  • i.

 

BADEMI

  • e E i A. Lako se vare i apsorbuju. Jedu se uz voće i povrće, a dovoljna je porcija od 12 badema dnevno.

 

KURKUMA

  • čina, poznata je po antiinflamatornom dejstvu i veoma se lako konzumira. Preporučuje se posebno u lečenju osteoporoze, reumatičnog artritisa i autoimunih bolesti.

 

Kada promenite navike, nije teško održavati organizam u dobrom stanju. Kupujte hranu koja ima najkraći put od sveže namirnice do obrađenog jela, izbacite industrijski obrađenu hranu, fast food i junk food. Kad god možete, birajte organske namirnice, a ulja treba da budu hladno ceđena i da se što manje greju. Najbolje je da jedete sveže namirnice, a posebno voće. Suvi i sveži začini treba da se uvrste u ishranu kao dodaci jelima. Začinite hranu biberom, origanom, cimetom, karanfilićem i često pijte crni i zeleni čaj, kao i razne biljne čajeve tokom zimskih meseci.

 

 

Preuzeto iz 606. broja magazina Story

 

makonda-tracker