Jaja su namirnica izuzetne biološke vrednosti i hranljivosti. Lako su pristupačna i mogu se spremiti na različite načine. U njima se nalaze izrazito visoke nivoe gvožđa, aminokiselina i antioksidansa.
Svi se sećamo pesmice „Svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje“.
Izgleda kako ovo nije daleko od istine, jer se smatra kako bi se jaje moglo nazvati "superhranom" zato što može pomoći zdravlju i borbi protiv gojaznosti.
Redovna konzumacija jaja će obezbediti sledeće zdravstvene prednosti:
Ako svakoga dana jedete med i susam, desiće se OVO! (RECEPT)
Jačaju imunološki sistem
Ako dnevno konzumirate jaje do 02:00, to vam može pomoći u borbi protiv infekcija. Jaja su bogata selenom, koji je izuzetno koristan za zdrav i jak imuni sistem i regulaciju hormona štitne žlezde.
Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani...
Smanjuju stres i anksioznost
Jaja sadrže esencijalne aminokiseline koje promovišu mentalno zdravlje, regulišu oslobađanje serotonina, koji je neurotransmiter odgovoran za opuštanje, smirenost, i dobro raspoloženje.
Regulišu nivo holesterola
Jedno jaje ima 200 miligrama holesterola. A jaja povećavaju nivo dobrog (HDL) holesterola.
Odlična su za zdrave zube i kosti
Jaja su najbolji izbor D vitamina, zajedno sa sunčevim zracima. Ovaj vitamin je ključan za rast i razvoj kostiju i zuba. Osim toga, ovaj vitamin aktivira apsorpciju kalcijuma, što je neophodno za metabolizam, varenje i zdravlje srca.
Poboljšavaju kognitivne funkcije
Jaja sadrže holin, spoj koji je koristan za spoznaju. Prema istraživanju, nedostatak kolina povećava rizik od demencije, neurološke poremećaje, Alchajmerova bolest, kognitivna oštećenja.
Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani...
Poboljšavaju kožu
U jajima se nalaze visoke količine B-kompleks vitamina, koji su ključni za zdravlje kose i kože, kao i za pravilnu funkciju jetre i očiju. Jaja su posebno bogata vitaminom B2 i B12, a istraživanje je pokazalo da su B kompleks vitamini ključni za zdrave kognitivne funkcije i zdrav nervni sistem.
Ovo sigurno niste znali: 10 jela koja su prve napravile Maje, a popularna su i danashttp://glossy.espreso.co.rs/zdravi-i-srecni/zdrava-hrana/74680/ovo-sigurno-niste-znali-10-jela-koja-su-prve-napravile-maje-a-popularna-su-i-danas
Podstiču mršavljenje
Jaja daju osećaj sitosti, pa su idealno rešenje za vaš doručak. Regulišu apetit i smanjuju rizik od prejedanja. Prema istraživanjima, ljudi koji jedu jaja za doručak konzumiraju manje kalorija tokom ostatka dana.
Štite zdravlje očiju
U jajima se nalaze antioksidansi, lutein i zeaksantin koji poboljšavaju vid i poboljšavaju zdravlje očiju. Takođe, oni smanjuju rizik od bolesti oka poput mrene i makularne degeneracije.