zanimljivosti

Ovo sigurno niste znali: 10 jela koja su prve napravile Maje, a popularna su i danas

0
Iako su prošli vekovi, potomci Maja i španskih kolonizatora i danas uživaju u specijalitetima ovog naroda.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Čokolada

 

Maje su bili prvi ljudi koji uzeli seme kakaoa i odlučili da uživaju u toploj čokoladi, i to kao u ceremonijalnom eliksiru ili u trenucima kada su želeli da poboljšaju raspoloženje, piše National Geographic.

 

Namirnica bogata zdravljem: Evo zašto treba jesti sardelu iz Jadranskog mora

 

Za Maje, kakao je bio sveti dar bogova, a zrno kakaoa korišćeno je i kao valuta! Majanski bog i zaštitnik trgovaca Ek Čua bio je ujedno i zaštitnik useva kakaoa.

 

foto: Profimedia

Avokado i gvakamole

 

Avokado je veoma popularna tropska voćka i potiče iz današnjeg južnog Meksika i Gvatemale. Za drevne Maje, on je bio dragocen: njegov pun ukus oduševljavao je ovaj narod. Čak i danas se ljudi iz Antigve Gvatemale nazivaju panza verde („zeleni stomak“) zbog toga koliko se lokalno stanovništvo oslanjalo na ovo voće.

 

Jedite obilno i mršavite drastično: 7 namirnica punih proteina koje smete da jedete svakog dana

 

Ukoliko se avokado pomeša sa čilijem, crnim i belim lukom, korijanderom i limunom ili limetom, dobijate gvakamole – predjelo bogatog ukusa koje je veoma popularno širom sveta, a posebno u Južnoj Americi i Sjedinjenim Američkim Državama.

 

Pok čuk

 

Ne samo da je ovo jelo zadržalo sastojke koje su u njegovoj pripremi koristile Maje nego je i sačuvalo i ime koje su mu pripadnici ovog naroda nadenuli. Poc na majanskom znači „peći“, a chuc „ugalj“.


 

foto: Wikimedia Commons

Pok čuk je specijalitet koji se tradicionalno vezuje za Jukatan, a potiče iz vremena kada se rok trajanja mesu produžavao uz pomoć soli. Svinjetina termički obrađena na tihoj vatri se kombinuje sa sokom pomorandže, a servira se uz avokado i, u današnje vreme, pirinač i pasulj.

 

Mičelada


Stanovnici današnjeg južnog Meksika uživaju u začinjenoj hrani, ali i u začinjenom pivu – baš kao i Maje! Mičelada se pravi mešanjem piva, soka limete i određenim sosovima, začinima i paprikama.

 

Kako prepoznati slatku i zrelu lubenicu? Ova 3 trika su sve što vam je potrebno

 

Tortilje od kukuruza

 

Po legendi, Maje su verovale da su napravljene od kukuruza, tačnije od testa napravljenog kukuruzovim brašnom.

( Izvor: National Geographic Srbija )
makonda-tracker