Adamu je list smokve poslužio da sakrije svoje polne organe od Eve, u Rimu je bila sveto voće, a prema budističkom predanju, Buda se prosvetlio ispod drveta svete smokve. Kao hranljivo i lekovito voće, bila je poznata čak i pre 4000 godina u Mesopotamiji. Dalje se širila preko Krita do antičke Grčke, gde je postala osnova tradicionalne ishrane. Tu je toliko poštovana da je bio donesen zakon koji zabranjuje izvoz najkvalitetnijih plodova. U starom Rimu smokva je čak smatrana svetim voćem. Već u najranijem periodu bilo je poznato 29 različitih vrsta smokava, a danas ih ima mnogo više.
Energetska vrednost
Smokva je vrlo zdravo, ali i kalorično voće. Suvi plod sadrži 50-70 odsto šećera zbog čega dijabetičari ne smeju da ga jedu. Osim toga, smokva sadrži važne vitamine B-grupe, vitamin C i beta karoten. Od minerala ima kalcijum, kalijum, magnezijum, fosfor, gvožđe i bakar. Količina magnezijuma u suvim plodovima tri puta je veća nego u svežim i zato su važan izvor ovog minerala neophodnog za mišiće, krvne sudove i nervne ćelije.
Osim što o lekovitosti smokve postoje mnogi stari zapisi, dokaz je i upotreba njenih plodova kao leka protiv mnogih bolesti, kao i za jačanje i obnavljanje energije i vitalnosti. Širom sveta smokve se koriste kao preventivno sredstvo protiv raka. Njihov mlečni sok ima jako antiseptičko, fungicidno i dezinfikujuće dejstvo. Takođe, on pomaže kod glista i ostalih crevnih napasti, a leči i gljivice, bradavice na koži i omekšava kurje oči i žuljeve. Ova voćka poznata je i kao blago sredstvo za čišćenje, pritom ne izazivajući grčeve i stomačne tegobe. Pomaže u snižavanju povišenog krvnog pritiska, jer je dobar izvor kalijuma. Mogu da budu od pomoći čak i pri mršavljenju. Dobar su izvor vlakana koja održavaju osećaj sitosti i odgovarajući nivo energije. Dakle, smokve ne goje, a dovoljno su hranljive, tako da su dobar izbor za svaku dijetu.
RECEPT
Voćni kolač sa smokvama
Cena: 550 dinara
Vreme pripreme: 40 minuta
Za 4 osobe
Sastojci:
4 jajeta
1 šolja šećera
1/2 šolje ulja
1 šolja kiselog mleka
2 šolje brašna
1 kesica vanilin šećera
1 kesica praška za pecivo
1/3 margarina
2 kašičice griza
8 velikih svežih smokava
Priprema:
Vatrostalnu činiju, može i pleh, namažite margarinom i pospite grizom. Smokve isecite popreko na krugove i poređajte u krug da pokriju dno. Uključite rernu na 200 stepeni da se zagreje. U dublju posudu stavite jaja, dodajte šećer i vanilin šećer pa mikserom umutite da dobijete penastu masu. Nastavite mućenje i postepeno dolivajte ulje i kiselo mleko. Kada se masa ujednači, dodajte brašno i prašak za pecivo pa lagano mikserom ili ručno sjedinite. Sipajte preko već pripremljenih smokava i stavite da se peče. Kada testo porumeni, izvadite iz rerne, pokrijte i ostavite da se prohladi. Pre služenja kolač prevrnite na tacnu, tako da smokve budu odozgo. Isecite na komade i služite uz šlag ili toping od čokolade.
Holivudska glumica Dženifer Aniston poznata je kao veliki ljubitelj smokava, što i ne čudi jer po očevoj liniji ima grčke korene. Osim što je pobornik zdrave ishrane, zvezda Prijatelja otkrila je u jednom intervjuu da se njena dijeta sastoji od mnogo povrća i voća, gde dominiraju upravo smokve, koje su i zaslužne za njenu vitku figuru.