Ova egzotična biljka koristi se u medicini, proizvodnji nameštaja, posuđa i oružja, a manje je poznato da su njene mladice bogate vlaknima jestive i da je čak jedan od simbola kineske kuhinje

VISOKA TRAVA
Iako liči na neko drvo ili žbun, bambus je zapravo vrsta trave. Pripada porodici Graminae. Potiče sa prostora istočne Azije, a navodi se da je njegova prapostojbina teritorija koju obuhvataju Kina i Japan. Danas ova biljka uspeva u svim krajevima sveta, osim na Antarktiku. Prepoznatljiva je po svojim čvorovima i zglobovima između šupljih delova grana. Raste veoma brzo i može da dostigne visinu od 10 metara. Zabeleženo je da samo za 24 časa može da naraste skoro metar. Postoji više od 1300 vrsta ove biljke. Osnovna podela je na one raštrkanog i zbijenog rasta. Bambus je izuzetno dobar čistač vazduha, ispušta 35 odsto više kiseonika nego ista masa bilo kog drveta.
MALO KALORIJA
Kada je reč o ishrani, koriste se mladi izdanci bambusa. Bogati su vitaminom B1, tačnije tijaminom, dok 100 grama bambusa poseduje 27 kcal. U njegov sastav ulaze i antibakterijske materije. Dokazano je i kako ima antimikrobna i antifungicidna dejstva, kao i sposobnost zaštite nervnih ćelija od oksidativnog stresa. Istraživači navode da su izdanci bambusa siromašni kalorijama, a bogati prehrambenim vlaknima, proteinima, ugljenim hidratima, amino-kiselinama, mineralima i da još sadrže šećere, masti i soli.
ISTOČNJAČKA KUHINJA
U Indoneziji seku ih na tanke režnjeve koje kuvaju u kokosovom mleku a tako dobijen sos često se koristi kao dodatak glavnim jelima. Bambus se odlično kombinuje s povrćem i testeninom ili pečen na roštilju i preliven sosovima. Japanci ga rado mariniraju i služe uz ribu, naročito skušu. Kinezi od bambusa koriste gotovo sve. Od fermentisanog lišća prave slatko vino i zeleni liker a nezaobilazan je u pripremi nekih jela nalik sarmicama od zelja. Najpoznatiji kineski specijalitet svakako je bambus u slatko-kiselom sosu.
Holivudski glumac Ben Aflek veliki je ljubitelj jela koja su karakteristična za azijsku kuhinju. Čest je posetilac kineske četvrti u Los Anđelesu, gde se nalazi jedan od njegovih omiljenih restorana. Najčešće kombinuje različite vrste mesa s bambusom i slatko-kiselim sosom.

Recept
Štapići bambusa u sosu od kikirikija
Sastojci: 50 g tofua, konzerva štapića bambusa, 6 kašika susamovog ulja, 3 zgnječena čena belog luka, 1 tikvica srednje veličine, 100 g kikirikija, 2 kašike soja sosa, 150 ml kokosovog mleka, 2 ljute papričice, šaka iseckanog korijandera ili peršuna, biber, so
Broj osoba: 4
Vreme pripreme: 20 minuta
Cena: 1500 din.
Način pripreme: Iseckajte tofu na tanke komade. Zagrejte ulje u velikom voku. Pržite tofu dok ne postane braon boje, potom ga izvadite na ubrus da se ocedi. U vok stavite beli luk, štapiće bambusa, na kockice iseckanu tikvicu i kikiriki. Pržite na jakoj vatri dva-tri minuta. Dodajte soja sos i mleko od kokosa, promešajte i ostavite da se krčka još nekoliko minuta. Pre serviranja začinite sitno iseckanom ljutom papričicom, solju i biberom i dodajte prženi tofu. Pospite seckanim korijanderom ili peršunom i poslužite.

Piše: Stefan Tošović
( Story )