Artičoka - čistač jetre i bubrega

0
Ovo još od davnina izuzetno cenjeno povrće prava je poslastica u kulinarskom svetu. Specifičan ukus, hranljivost, ali i dekorativni izgled čine je savršenom namirnicom na svakoj trpezi.
Foto: Profimedia, Shutterstock
Foto: Profimedia, Shutterstock

Poreklom sa Mediterana, iz porodice glavočika, artičoka je prvenstveno zbog svojih lekovitih svojstva vrlo cenjena višegodišnja biljka, Jestivi deo zapravo je mesnati pupoljak još nezrelog cveta.

Starim Grcima i Rimljanima služila je kao afrodizijak i ispomoć za dobijanje muških potomaka. Najčešće se konzumira kuvana, pošto se sirova teško vari.

Sadrži vitamine B, C i K, kao i kalcijum, magnezijum, gvožđe i fosfor. Koristi se kod poremećaja varenja, zastoja žuči, nadutosti, povećanog nivoa masti u krvi, kao blag diuretik, ali utiče i na smanjenje količine uree u krvi. 

Čuvar zdravlja

Iako ne obiluju vitaminima i mineralima, listovi i koren artičoke bogati su drugim lekovitim materijama. Reč je o cinarinu, supstanci koja daje pomalo gorak ukus ovom povrću, zatim mnoštvu enzima, fenolnoj kiselini, flavonidima koji pomažu izbacivanje toksina iz organizma i pospešuju izlučivanje žuči, a takođe snižavaju holesterol i šećer u krvi.

U tradicionalnoj medicini koristila se za podsticanje apetita, lečenje loše probave, hronične upale jetre i bubrega, kao i kod šećerne bolesti. Sadrži i inulin, prirodni probiotik koji reguliše zdravlje probiotičkih bakterija koje se nalaze u crevima. One imaju važnu ulogu u očuvanju ravnoteže crevne flore neutrališući patogene bakterije.

Sprečava kamen u žuču

Mnoga istraživanja pokazala su da ekstrakt lišća ovog povrća podstiče stvaranje žuči koja je ključna za rastvaranje masti i holesterola koji dovode do kamena u žuči. Cinarin u ovom povrću toliko je delotvoran da ga u nekim državama Evrope koriste kao deo terapije za neutralisanje kamenčića koji se formiraju unutar žučne kese. 

Pogodna za dijabetičare i mršavljenje

Artičoka je izvrsna dijetalna hrana. Obiluje inulinom koji je delimično svarljiv, pa ne utiče na glukozu u krvi što je od izuzetnog značaja za dijabetičare. Takođe, povećava osetljivost na insulin, što doprinosi boljoj kontroli glukoze. Osim toga, siromašna je kalorijama, a bogata vlaknima, tako da se preporučuje osobama koje su sklone gojenju.

Ema Stoun

Američka glumica Ema Stoun proslavila se u filmu Spajdermen , ali ističe kako nije bilo lako postići fizičku formu koja zadovoljava potrebe snimanja. U dnevni ritam uvrstila je svoj omiljenu disciplinu, penjanje na stenu, a nije izostao ni poseban režim ishrane. Kao i većina zdravih dijeta, i njena je uključivala konzumiranje dosta svežeg povrća zbog male količine kalorija i bogate nutritivne vrednosti  za dobijanje dovoljno energije tokom dana. Kako je otkrila, za večeru obožava da pojede veliku salatu čiji je glavni sastojak artičoka.

Recept: Čorba od artičoka

Cena: 640 din. // Vreme pripreme: 45 min. // Broj osoba: 4

Sastojci:

- 40 g maslaca

- 2 kašike naseckanog crnog luka

- 2 čena belog luka

- 500 g artičoka

- 200 g krompira

- 2 kašike vegete

- 1 l vode

- 100 ml pavlake za kuvanje

- 2 kašike limunovog soka

Priprema:

U posudi sa širim dnom otopite maslac i kratko izdinstajte crni i beli luk. Dodajte očišćene artičoke, oguljeni krompir narezan na kockice, kašiku vegete i vodu. Kuvajte na laganoj vatri oko 30 minuta dok artičoke ne omekšaju. Nakon toga zgnječite ih viljuškom ili ih odvojite u blender i usitnite. Onda u ceo sadržaj dodajte pavlaku za kuvanje, limunov sok i ostavite nekoliko minuta da se krčka na vatri. 

Piše: Vladimir Petković

makonda-tracker