Kurkuma - začin dugovečnosti

0
Ovaj začin jarkožute boje neizostavan je u istočnjačkoj kuhinji i istovremeno jedan od najmoćnijih prirodnih lekova i savršen antioksidant
Kurukuma; foto: StockFood
Kurukuma; foto: StockFood

Kurkuma (lat. curcuma longa) višegodišnja je zeljasta biljka poreklom iz tropske južne Azije. Pripada porodici đumbira i upotrebljava se kao začin, ali i lek u ajurvedskoj medicini i kuhinji. Osim kurkumina, ova biljka sadrži i čitav niz vitamina i minerala: vitamin B6, B3, folnu kiselinu, kao i minerale kalijum, gvožđe i mangan. Takođe, bogata je i prehrambenim vlaknima. Dobar je čistač toksina iz tela, a u ajurvedi koristi se u lečenju dijabetesa i artritisa. Budući da se obično jelu dodaje u količini od jedne kašičice, kalorijski doprinos je zanemarljiv.

DOBAR ZA PROBAVU I JETRU

Kurkuma ubija patogene bakterije i sagoreva toksine u probavi. Najnovija istraživanja pokazuju i da blagotvorno deluje kod prevencije raka debelog creva. Oporo svojstvo kurkume zaustavlja krvarenje unutar probavnog trakta, a preporučuje se i kod čira na želucu jer smanjuje upalu, zaustavlja krvarenje i pomaže u prevenciji infekcije. Iz istog razloga pomaže kod upala i bolova uzrokovanih hemoroidima. U ovom slučaju može se upotrebljavati oralno i površinski. Kurkuma potpomaže protok sadržaja iz žuči kroz jetru, što je od izuzetnog značaja jer na taj način pomaže razlaganje masnoća. Kurkuma je isto tako i snažan antioksidant. Deluje protiv teških kancerogenih materija, poput dima cigarete i ostalih štetnih uticaja iz okoline. Redovnim konzumiranjem kurkume pomažemo jetri da se lakše oslobodi metaboličkog otpada. Ona blagotvorno deluje na zdravu crevnu floru, dobru probavu i popravlja imunitet.

ZDRAVE KOSTI

Kurkuma obnavlja kosti i ublažava bolove. Zbog svog antiinflamatornog dejstva, preporučuje se kod artritisa i ostalih hroničnih oboljenja kostiju, a može se uzimati i preventivno. Majstori joge neretko uzimaju kurkumu kako bi održavali svoje telo, zglobove i ligamente fleksibilnima. Ona ublažava bolove u zglobovima, a osim oralno, može se koristiti i površinski u obliku krema, masti i balzama. Takođe, preporučuje se nakon operacija jer pomaže izlečenju i zaceljenju tkiva, a može ublažiti i ožiljke.

LEPA KOŽA

Kurkuma se može uzimati oralno i površinski kada je reč o nezi kože. Koristi se za ublažavanje akni, otoka, psorijaze, kao i kod raznih alergijskih oboljenja. Kurkuma u prahu brzo zaustavlja krvarenja, dovoljno je samo da se pospe po rani. Takođe, blagotvorno deluje u lečenju gljivičnih infekcija, kao što je atletsko stopalo. U Indiji, kurkuma se često koristi kod zubobolje i oboljenja desni.

ZDRAVLJE ŽENE

Budući da kurkuma podstiče cirkulaciju krvi u abdomenu, materici i celom telu, često se koristi za ublažavanje mnogih menstrualnih tegoba. Takođe, deluje i kao antispazmotik, opušta mišiće i ublažava menstrualne grčeve. Ciste, endometrioze, dismenoreja, amenoreja… svi ovi disbalansi leče se stimulisanjem cirkulacije ienergetskog protoka u abdomenu i ženskim reproduktivnim organima. Kurkuma u ovim slučajevima može bitno da pomogne.

 

 

Izraelska manekenka Bar Rafaeli zaštitno je lice vodećih svetskih brendova, a s obzirom na to da takav posao zahteva besprekoran fizički izgled, ona uvek ima nekoliko trikova u rukavu. Naime, ova dvadesetosmogodišnja lepotica koristi prirodne maske za lice u kojima je glavni sastojak kurkuma, kako bi dobila blistav ten. Nedavno je izjavila da se suočava sa upaljenom kožom lica zbog agresivne šminke koju svakodnevno nanosi zbog prirode posla kojim se bavi. Iz tih razloga, neophodna joj je maska koja deluje protivupalno, a upravo kurkuma ima takva svojstva.

 

 

Krompir sa kurkumom:

VREME PRIPREME: 60 min // BROJ OSOBA: 4 // CENA: 200 din.

Sastojci: 2,5 kg krompira, so, biber, 2 kašičice kurkume, malo sušenog čilija i 5 kašika maslinovog ulja

Priprema: Kuvajte krompir u slanoj vodi osam minuta. Zatim ga osušite i stavite u posudu za pečenje. Začinite ga kurkumom, sušenim čilijem, biberom i zatim prelijte maslinovim uljem. Pecite na 200 stepeni 40-45 minuta dok ne postane hrskav.

 

Piše: Vladimir Petković

makonda-tracker