ne zaobilazite je

Ovu hranu zovu "prirodni čistač arterija": Ukusna je, sprema se na mnogo načina i spada u najzdravije namirnice na svetu

0

Nema spiska namirnica najzdravijih za krvne sudove i očuvanje kardiovaskularnog zdravlja na kojoj se neće naći jedna od najzdravijih riba na planeti. Kardiolozi su saglasni: jedite je bar dvaput nedeljno i snižavate rizik!

Salata puna povrća, sa dimljenim lososom
Salata puna povrća, sa dimljenim lososomfoto: siamionau pavel/Shutterstock

Začepljene arterije predstavljaju ozbiljan rizik za zdravlje jer ograničavaju protok krvi i time smanjuju dotok kiseonika i hranljivih materija u organe.


Kada se arterije suze ili blokiraju, srce mora da pumpa jače, što može dovesti do visokog krvnog pritiska i oštećenja zidova krvnih sudova.

 

Zapušene arterije su ogroman rizik po zdravlje


Blokade u koronarnim arterijama mogu izazvati infarkt miokarda, dok one u moždanim arterijama povećavaju rizik od moždanog udara. Osim toga, smanjen protok krvi u ekstremitetima može izazvati bol, slabost i, u najtežem slučaju, gangrenu. Zbog toga je rano otkrivanje i lečenje arterioskleroze ključno za prevenciju, a stručnjaci često ističu da je ishrana jedan od presudnih faktora.

 

Holesterol nagomilan u arterijama
Holesterol nagomilan u arterijamafoto: Kateryna Kon/Shutterstock

Srećom, spisak namirnica koje pomažu u čišćenju arterija je poduži, a na njemu neizostavno mora da se nađe riba jer obiluje zdravim mastima. Među njima je posebno efikasan losos, koji se često preporučuje za ishranu ljudi s kardiovaskularnim problemima.

Losos kao prirodno sredstvo za zdrave i čiste arterije


Kako navodi Američka asocijacija za srce (AHA), redovna konzumacija ribe i morskih plodova povezana je s nižim rizikom za razvoj bolesti srca.


Masna riba, kao što je losos, sadrži omega-3 masne kiseline, zdrave masti koje jačaju zdravlje srca tako što pomažu telu da reguliše kontrakcije i opuštanje zidova arterija i mogu da ublaže zapaljenje – kaže Džil Darminio iz Medicinskog centra "Inspira".


Losos pomaže u čišćenju arterija i održavanju kardiovaskularnog zdravalja na više načina, a ključno je to što:

  • ublažava upale u organizmu,
  • sadrži visoke nivoe EPA i DHA omega-3 masnih kiselina,
  • poboljšava elastičnog krvnih sudova,
  • snižava nivoe triglicerida,
  • snižava rizik od nastanka krvnih ugrušaka.

 

Losos je bogat omega-3 masnim kiselinama, proteinima, vitaminom D i vitaminima B grupe, kao i selenom.
Losos je bogat omega-3 masnim kiselinama, proteinima, vitaminom D i vitaminima B grupe, kao i selenom.foto: Shutterstock, Maria_Usp

Kako se navodi u studiji objavljenoj u medicinskom časopisu "American Heart Association", ukoliko se losos jede redovno, rezultati su fascinantni – rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti pada za 36%, arterije su elastičnije za 15%, a nivo LDL holesterola (tzv. "lošeg") može da padne za 20%.


Koliko lososa (i kako spremljenog) treba jesti za zdrave arterije i srce?


AHA preporučuje da se jedu dve porcije ribe nedeljno – objašnjava Džil Darmino.


Kardiolozi ističu da su dve do tri porcije sedmično sasvim dovoljno, pri čemu treba voditi računa o tome da jedna porcija ima oko 100 grama.

 

Konzervirani losos je dobra alternativa ako ne možete redovno da priuštite svežu ribu
Konzervirani losos je dobra alternativa ako ne možete redovno da priuštite svežu ribufoto: Natalia Wimberley, Shutterstock

Idealno je da termička obrada bude kraća, kako riba ne bi izgubila hranljive materije na visokim temperaturama, pa je prvi savet da se losos sprema na pari. Takođe, ukusan je i koristan za zdravlje kad se jede pečen u rerni, griluje s manjom količinom ulja ili, još bolje, na tiganju podmazanom avokadom, još jednom korisnom namirnicom za kardiovaskularno zdravlje.


Ukoliko ga kombinujete sa svežim povrćem i salatom, povećaćete unos antioksidanasa, vitamina i minerala, a dodaćete svom obroku i vlakna!

 

BONUS VIDEO

Kako nadoknaditi vitamin D prirodnim putem?

 

makonda-tracker