slasna, ali štetna

Najopasnijoj hrani za pluća Srbi ne mogu da odole: Ukusna je, ali povećava rizik od infekcije, hroničnih bolesti i raka

0

Na našem meniju su gotovo svakodnevno namirnice za koje su istraživanja pokazala da mogu da naškode zdravlju pluća, a ako ih svedete na minimum ili potpuno izbacite iz ishrane učinićete mnogo za svoje telo.

Disanje je vitalna funkcija koja nam omogućava da živimo i funkcionišemo, a to nije moguće bez zdravih pluća
Disanje je vitalna funkcija koja nam omogućava da živimo i funkcionišemo, a to nije moguće bez zdravih plućafoto: maxbelchenko/Shutterstock

Pluća spadaju u najvažnije organe ljudskog organizma i bez njih nema života. I ne samo što bez njih ne bismo mogli da dišemo već svaki dah zavisi od njihove snage i zdravlja.


Ipak, na pluća često ne mislimo dok se ne pojave problemi.

 

Pored izloženosti zagađenju vazduha, pušenja ili infekcija, poznato je da ishrana može značajno da utiče na funkciju pluća. Određene namirnice mogu da pogoršaju upalu, otežaju disanje ili čak doprinesu razvoju hroničnih oboljenja poput HOBP-a (hronične opstruktivne bolesti pluća).

Zato je važno obratiti pažnju ne samo na ono što pomaže disajnim putevima, već i na ono što im šteti. Obavezno pre nego što isplanirate šta ćete jesti narednih dana imajte u vidu koju bi hranu trebalo ograničiti ili izbegavati da bismo disali lakše i sačuvali optimalnu funkciju pluća.

 

1. Slana hrana

 

Preterana upotreba soli dovodi do raznih poremećaja u organizmu
Preterana upotreba soli dovodi do raznih poremećaja u organizmufoto: AntonSAN/Shutterstock

Prekomerni unos soli može povećati rizik od bolesti pluća, uključujući i rak pluća, kako je pokazala jedna kineska studija, iako veza još uvek nije potpuno dokazana. Jedna teorija je da previše natrijuma povećava upalu u plućima, što može doprineti oštećenju plućnog tkiva. Zato je važno ograničiti konzumaciju izuzetno slanih jela i gotovih proizvoda bogatih natrijumom.

 

2. Mlečni proizvodi

 

Ako jedete mlečne prroizvode, trudite se da budu niskomasni
Ako jedete mlečne prroizvode, trudite se da budu niskomasnifoto: Shutterstock, iprachenko

Iako mlečni proizvodi sadrže vitamin D i proteine, visok udeo masti može negativno da se odrazi na funkciju pluća. Mišljenja su još uvek podeljena kod stručnjaka, ali se generalno smatra da s mlekom i mlečnim proizvodima treba biti na oprezu, zbog velikog udela masti.

 

Zabluda je da mleko izaziva astmu, iako ono može da pogorša njene simptome kod astmatičara, poput šištanja, kašlja i plitkog daha u slučaju da ste alergični na njega ili neki njegov sastojak.

Studije pokazuju da konzumacija niskomasnih mlečnih proizvoda može da poboljša gustinu pluća, dok punomasni proizvodi mogu otežati disanje. Preporučuje se da, ako već ne možete da im odolite, birate obrane i niskomasne varijante mlečnih proizvoda za zdravija pluća.

 

3. Prerađeno meso

 

Mesne prerađevine pune su soli, kalorija i masti, mogu da dovedu do zadržavanja vode i nadutosti,
Mesne prerađevine pune su soli, kalorija i masti, mogu da dovedu do zadržavanja vode i nadutosti, foto: Shutterstock / GCapture

Slanina, šunka, kobasice i druge mesne prerađevine povezani su sa smanjenjem funkcije pluća i povećanim rizikom od HOBP-a. Uzrok može biti prisustvo nitrita u mesu, koji izazivaju upalu pluća i oštećenje DNK. Zato je najbolje jesti ove proizvode što manje, posebno ako već imate neke probleme s disajnim putevima.

 

4. Gazirani napici

 

Gazirana pića je najbolje izbaciti iz jelovnika u potpunosti
Gazirana pića je najbolje izbaciti iz jelovnika u potpunostifoto: fongbeerredhot/Shutterstock

Istraživanja pokazuju da gazirana pića mogu smanjiti funkciju pluća i povećati rizik od astme kod odraslih. Ovo se pripisuje povećanoj upali koju šećerni i gazirani napici izazivaju u telu. Umesto njih, preporučuju se voda, biljni čajevi ili sveže ceđeni sokovi bez dodatog šećera.

 

5. Pržena hrana

 

Pržena hrana ima mnogo kalorija, bogata je trans mastima i povećava rizik od hroničnih bolesti.
Pržena hrana ima mnogo kalorija, bogata je trans mastima i povećava rizik od hroničnih bolesti.foto: New Africa/Shutterstock

Pržena i dimljena hrana predstavljaju spadaju u faktore rizika za rak pluća. Kombinacija pržene hrane sa pušenjem ili alkoholom dodatno povećava opterećenje pluća, pa vodite računa o tome ukoliko ste ljubitelj prženog. Ako zamenite prženu hranu kuvanom, pečenom ili spremljenom na pari, možete značajno da snizite rizik od oštećenja pluća.

 

BONUS VIDEO

Od raka pluća umre čak 13 ljudi dnevno

 

makonda-tracker