trikovi

Banane držite dalje od jedne stvari ako ne želite da istrule: Evo šta treba da izbegavate da bi što duže ostale sveže

0

Ako ne želite da se na bananama pre vremena pojave smeđe fleke i da ne postanu "kašaste", pazite gde stoje.

Banane ne treba da držite pored jedne stvari ako ne želite da pre vremena istrule
Banane ne treba da držite pored jedne stvari ako ne želite da pre vremena istrulefoto: Hanna_photo/Shutterstock

Činija voća na stolu izgleda tako idilično, zar ne? Ipak, ako su u toj činiji i banane, verovatno pravite jednu od najvećih grešaka i onda prebrzo potamne i postanu "kašaste".

 

Stručnjaci ističu da banane nikada ne treba držati pored drugog voća, jer prirodni gasovi koje proizvode dramatično ubrzavaju proces sazrevanja, ne samo za njih same, već i za sve što se nalazi u blizini.

 

Većina voća ispušta gas eten, prirodni hormon rasta koji pokreće sazrevanje. Banane su, međutim, posebno podložne tome i takođe ispuštaju ogromne količine gasa iz svojih stabljika.

Kada se stave u činiju sa jabukama, kruškama, breskvama ili mangoom, mogu sazreti i pokvariti se u roku od nekoliko dana, piše britanski Ekspres.

 

Banane treba čuvati dalje i od avokada i šljiva pogotovo ako ne želite da se prebrzo pokvare. 

 

Jedini izuzetak su citrusi.

 

Pomorandže i limuni ostaju netaknuti etenom i mogu bezbedno stajati pored banana.

 

Za optimalne rezultate, banane treba čuvati u posebnoj posudi, a njihove stabljike čvrsto prekriti providnom folijom. Na ovaj način usporavate proces sazrevanja za tri do pet dana. 

 

Kada banane požute i počnu da razvijaju smeđe mrlje, stručnjaci predlažu da ih prebacite u frižider. Iako će kora potamneti u hladnim uslovima, unutrašnji deo će ostati svež. 

 

Niska temperatura takođe potpuno zaustavlja proces sazrevanja, što znači da banane mogu trajati i do dve nedelje duže nego obično.

Voće, Mango, Pomorandže, Jabuke, Kivi
foto: Lilly Trott/Shutterstock

Međutim, nezrele banane nikada ne treba stavljati u frižider, jer će hladnoća trajno sprečiti njihovo sazrevanje.

 

Ako stavite zelenu bananu u frižider ili umotate stabljiku, ona će ostati zelena i nezrela.“

 

Dakle, ako želite da vam banane traju duže, držite ih dalje od činije sa voćem, umotajte stabljike i stavite ih u frižider tek kada dostignu savršenu žutu fazu.

 

 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

 

SRPSKI NAUČNICI U OTPADU TRAŽE LEK ZA RAK! Kora od banane i bajati mesni narezak mogli bi da postanu deo REVOLUCIONARNIH LEKOVA

 

makonda-tracker