vredi probati

Kako da stan od 47 kvadrata izgleda za 15 veće? Uredite svoj životni prostor tako da bude funkcionalan, prostran & lep

0

Jednostavnije je nego što ste mislili.

Uz pomoć par trikova učinite da vam stan izgleda prostranije
Uz pomoć par trikova učinite da vam stan izgleda prostranijefoto: V1ktoria / Shutterstock

Većina ljudi koji žive u gradovima svoje gnezdo svila je u stambenim zgradama, koje nude stanove ne tako velike kvadrature.

 

U svetlu toga, često se suočavamo sa problemom oko uspostavljanja balansa između funkcionalnosti i estetike.

 

U nastavku teksta predstavljamo 7 proverenih trikova pomoću kojih ćete stvoriti optičku iluziju i učiniti da stan od 47 kvadrata izgleda kao da ima minimum 62!

 

1. Od viška glava ipak boli

 

Ne preterujte sa komadima nameštaja
Ne preterujte sa komadima nameštajafoto: Followtheflow/Shutterstock

Ukoliko želite da soba izgleda prostranije, nemojte je zatrpavati viškom nameštaja. Takođe, ono što imate od nameštaja neka ne bude preglomazno i prilepljeno uza zid; potrudite se da napravite konkretan razmak koji će dati osećaj širine. 

 

2. Nizak nameštaj stvara savršenu optičku iluziju

 

Nizak nameštaj čuda čini
Nizak nameštaj čuda činifoto: REALTOR / Planet / Profimedia

Pri odabiru nameštaja uvek se opredelite za one komade koji su niži, odnosno bliže podu. Na taj način ostavljate više visinskog prostora i lako ćete stvoriti optičku iluziju koja ukazuje na širinu.

 

3. Bez rogobatnih detalja

 

Aerodinamični komadi čine prostor većim
Aerodinamični komadi čine prostor većimfoto: Pinkystock / Shutterstock

Opet, kod stvaranja iluzije sve je u stvaranju osećaja otvorenosti i pokreta. Nameštaj koji je aerodinamičan omogućava svetlosti i vazduhu da struje ne samo preko, već i ispod i oko njega, tako da izgleda da lebdi u prostoru. U tom smislu, razmislite o modernim komadima koji se graniče sa rustičnim, a koji podrazumevaju stolice i stolove sa naglašenim nogicama, umesto onih sa zatvorenim i kabastim podlogama.

 

4. Ogledalo, ogledalce moje

 

Ogledalo je ključni komad
Ogledalo je ključni komadfoto: Pinkystock / Shutterstock

Osim što je praktično i služi nam kako bismo u svakom trenutku mogli da baicmo pogled na svoj odraz, ogledalo je komad koji nikada ne izlazi iz mode i svakom domu neupitno daje na širini. Slobodno birajte što veće ogledalo, a naročito je delotvorno ako je postavljeno prekoputa prozora, koje se u njemu oslikava i reflektuje dnevnu svetlost duž cele prostorije. Za bolji ugođaj noću, možete dodati indirektno svetlo iza ogledala.

 

5. Evo šta da izbegavate

 

Spavaća soba, Krevet, Enterijer, Uređenje doma
foto: Ground Picture / Shuttesrstock

Uklonite zavese i tepihe. Mada mogu da obogate enterijer, ovi dekorativni komadi enterijera zaista više nisu must have kao što su to bili nekada. U velikim prostorima i više je nego u redu da se koriste, ali u manjim stanovima tepisi i zavese zatvaraju sobu, blokiraju svetlost i stvaraju efekat kutije. Ukoliko ipak želite zavese, možete se opredeliti za prozirno bele ravnih linija, koje lagano padaju po stranama prozora.

 

 

6. Beli zidovi su must have

 

Kombinujte bele zidove sa svetlim drvetom
Kombinujte bele zidove sa svetlim drvetomfoto: Pixel-Shot / Shutterstock

Koristite svetle boje i nijanse, a sve varijante bele naročito su poželjne. Zidovi obavezno treba da budu u najsvetlijem tonu, dok komadi nameštaja mogu služiti za poigravanje različitim notama ove boje koja je poznata po tome što širi i otvara svaki prostor. Ukoliko brinete da bi potpuno bela soba mogla delovati isuviše hladno, kombinujte je sa nameštajem izrađenim od svetlijeg drveta i detaljima od prirodnih materijala, poput meke vune u pastelnim nijansama.

 

7. Intima + estetski pogodak

 

Pregrada je praktična i korisna, a izgleda fenomenalno
Pregrada je praktična i korisna, a izgleda fenomenalnofoto: Richman21 / Shutterstock

Pokušajte da napravite pregradu koja će imati ulogu lažnog zida, a čija će funkcija biti, recimo, odvajanje spavaćeg od dnevnog dela stana, ukoliko već fizički nisu odvojeni. Ipak, nemojte pregrađivati prostoriju u potpunosti, već ostavite prostor kao da je u pitanju pola dužine zida. Osim osećaja privatnosti, ovo će automatski stvoriti vizuelni efekat širine.

 

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako izgleda palata u kojoj živi Ibrahimović

 

makonda-tracker