OBRATITE PAŽNJU

KAKO ODABRATI NAJSVEŽIJA JAJA? Pre Uskrsa i bojenja OBAVEZNO uradite ovaj jednostavan test kako biste bili sigurni

0

Dok birate jaja koja ćete obojiti, obratite pažnju na sledeću sitnicu.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Od pretprošle godine, jaja u Srbiji imaju nove oznake, i to:

 

  • 0 za organska jaja
  • 1 za jaja iz slobodnog uzgoja
  • 2 jaja podnog uzgoja
  • 3 kavezna jaja


Ove oznake deo su broja koji se nalazi kako na pakovanju, tako i na svakom pojedinačnom jajetu, a po novim pravilima rok trajanja ni u prodavnicama ni na pijacama ne sme da bude duži od 28 dana!

 

Srećom, u prometu su sada samo jaja A klase, dok je B klasa namenjena industrijskoj proizvodnji i životinjskoj ishrani. Što se tiče klasifikacije, ona je ostala ista — od jaja S veličine ispod 53 grama do jaja XL veličine preko 73 grama.


Ipak, ako želite da za Uskrs ofarbate najsvežija moguća jaja, ne možete pouzdano znati tačan dan kada su sneta, zbog čega bi bilo korisno da sprovedete ovaj interesantan test svežine.


Test svežine jajeta

 

foto: Profimedia

U dublju posudu (idealno je da bude providna) sipajte hladnu vodu, a potom ubacite jaje. Obratite pažnju hoće li ono pasti na dno posude ili će isplivati na vrh. Šta nam govori taj podatak?


Ako je jaje horizontalno položeno po dnu posude, staro je 1-3 dana.
Ako je njegov deblji deo blago izdignut, dok je "glava"položena na dnu, staro je 4-6 dana. Ako je donji deo značajno izdignut, jaje je staro 7-9 dana.
Jaje koje pluta u sredini staro je između 10 i 18 dana, a ono kojem donji deo pluta iznad površine vode staro je više od 19 dana.


Važno je znati da jaja ne bi trebalo da držimo u vratima frižidera jer se tako brže kvare zbog izlaganja promenama temperature prilikom otvaranja. Idealno bi bilo da ih držite u kutiji, i to u srednjoj pregradi.

 

makonda-tracker