100% zdravo

BEZ VEŠTAČKIH I AGRESIVNIH BOJA: Evo kako ofarbati jaja na prirodan način

0

Predstavljamo vam nekoliko zanimljivih načina da prirodnim bojama ulepšate jaja za prazničnu trpezu.

foto: Shutterstock, Shutterstock
foto: Shutterstock, Shutterstock

Kada koristite prirodne boje za farbanje jaja, možete dobiti lepša uskršnja jaja nego kada koristite kupovne boje, piše Stvar ukusa.

 

Namirnice daju prelepe nijanse i nude veliki izbor boja, pa tako, recimo, jaja farbana borovnicom nude neverovatnu nijansu plave boje, koja je sigurno bolja od kupovne.

 

Od crvenog kupusa možete dobiti svetlo plava jaja, od soka od grožđa dobićete plavoljubičastu nijansu, kafa i kurkuma daju zlatno i smeđe jaje (za žuta jaja možete koristiti samo kurkumu, tj. samo kafu ako želite hladniju smeđu), a od hibiskusa možete dobiti crna jaja.

 

Ovo su samo neki predlozi, a mogućnosti bojenja sa namirnicama su beskrajne. Možete koristiti i koštice avokada, korice luka, čaj, šargarepu, brusnicu, seme kopra, peršun, crno vino, papriku, čili u prahu, spanać…

 

Imajte na umu da vaša jaja mogu potencijalno poprimiti aromu bilo kog sastojka u koji se oboje!

 

Tvrdo skuvajte onoliko jaja koliko biste želeli da obojite. Ostavite da se potpuno ohlade pre nego što započnete postupak bojenja.

 

Za tamnoplava jaja


U blender stavite 1 šolju borovnica i 1 šolju vode. Miksajte dok ne dobijete glatku smesu. Zagrejte tu smesu u šerpi dok ne počne da vri i dok ne poprimi boju. Ohladite u potpunosti i dodajte 1. kašiku alkoholnog sirćeta. Sipajte u staklenu teglu. Stavite jaja u teglu i odložite u frižider. Ostavite u boji 12+ sati da postignete odgovarajući efekat. Kada se postigne željena boja, isperite i ostavite da se osuši. Čuvajte u frižideru.

 

foto: Profimedia

Za crna jaja


U staklenu teglu sipajte 1/4 šolje sušenih cvetova hibiskusa. Prelijte sa 2 šolje ključale vode i neka odstoji dok se tečnost ne ohladi. Procedite tečnost i sklonite cveće. Sipajte 1. kašiku alkoholnog sirćeta i vratite u staklenu teglu. Dodajte jaja i stavite u frižider. Ostavite da stoji u boji 12+ sati da biste postigli odgovarajuću nijansu. Kada se dobijete željenu boju, isperite i ostavite da se osuši. Čuvajte u frižideru.

 

Za svetloplava jaja


Naseckajte 1/2 glave crvenog kupusa i stavite u šerpu. Dodajte vode da pokrije kupus i skuvajte. Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi. Zatim procedite tečnost, a kupus bacite. Sipajte u teglu, pa dodajte jaja i stavite u frižider. Procedura stajanja u frižideru je ista kao i kod prethodnih bojenja.

 

Za prošarana svetloplava jaja


Napunite pola tegle sokom od grožđa i dodajte 1. kašiku alkoholnog sirćeta. Na jaja stavite listiće i ubacite u najlon čarapu, pa stegnite da se ne mrda. Procedura stajanja u frižideru je ista kao i kod prethodnih bojenja.

 

Za zlatnobraon jaja


Skuvajte 2 šolje kafe i ostavite da se ohladi. Bacite soc. Dodajte 2 kašike kurkume i 1. kašiku alkoholnog sirćeta. Sipajte u teglu, pa stavite jaja i odložite u frižider. Procedura stajanja u frižideru je ista kao i kod prethodnih bojenja.

 

 

makonda-tracker