pije se 14 dana

JAČA IMUNITET, BUDI ZADOVOLJSTVO: Ovaj LEKOVITI napitak od 3 sastojka važi za ČUDO u ajurvedskoj medicini

0

Od davnina se mleko sa začinima i lekovitim biljem u Indiji koristilo kao zdrav, lekovit napitak.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

U ajurvedi je takvo mleko poznato pod imenom Sidha Dugdham.

Sidhha na sanskritu znači "savršen", a dugdham znači "mleko".

Naročito je cenjeno u ajurvedskoj medicini jer hrani organizam, smiruje emotivnu napetost i pomaže uravnotežiti svaki telesni tip.

 

Uz mnoge blagodati za zdravlje i lepotu, ovo mleko podstiče i vitalnu energiju - ojas.

 

Prema ajurvedi, ojas daje snagu, jača imunološki i probavni sistem i budi osećaj sreće i zadovoljstva.

 

Kako biste pripremili mleko na zdrav način, bitno je da ga ne pijete hladno i neprokuvano.

 

Potrebno ga je dovesti do vrenja, i zatim ga kuvati na laganoj vatri još 5 do 10 minuta zajedno sa lekovitim biljem.

 

Prokuvavanjem se menja njegova struktura, koja ga čini lakše probavljivijim, naročito za kapha telesni tip koji inače ima sporiji probavni sistem.

 

 

Kome je namenjen Sidha Dughdam?

 

Zbog svojih lekovitih svojstava i hranljivih materija ovaj napitak se posebno preporučuje ljudima čiji je organizam iscrpljen i slab.

 

Telu vraća imunološku otpornost i probavnu snagu, čime ga štiti od raznih bolesti.

 

Preporučuje se i ljudima koji pate od kapha poremećaja koji uključuje kašalj, pojačani sekret, sinusna začepljenja ili bronhijalne infekcije.

 

Ajurveda savetuje da mleko pijete u večernjim satima zbog njegovih umirujućih i probavnih svojstava čime pospešuje miran i dubok san, te zdravu jutarnju probavu.

 

5 recepta za pripremu lekovitog mleka

 

1. Haldi - Sidha mleko sa kurkumom

 

Kurkuma svojim moćnim sastojcima jača imunitet, poboljšava zdravlje srca i smanjuje rizik od prehlade, gripe i drugih infekcija.

Mleko sa kurkumom pomaže telu da se odbrani od neprijatnih virusa, pa je odlično za ublažavanje akutnih kapha-pitta poremećaja koji su vezani za grlo i pluća poput upale krajnika, faringitisa, laringitisa i promuklosti grla.

 

2. Adraka - Sidha mleko s đumbirom

 

Đumbir se u ajurvedi naziva "univerzalnim lekom", a terapeutska upotreba đumbira opisana je u drevnim ajurvedskim tekstovima kao lek za razne bolesti kao što su artritis, bolesti probavnog, respiratornog i kardiovaskularnog sistema.

Mleko s đumbirom ublažava kapha-vata poremećaje respiratornog sistema, poput suvog kašlja i emfizema te pomaže u smanjenju i ublažavanju bolova u mišićima, zglobovima i kostima.

 

 

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

3. Kaali Mirch - Sidha mleko s crnim paprom

 

Ovaj napitak je dobar za ispiranje ame (toksina) iz jetre i žučnog mehura. Smanjuje zagušenje i stagnaciju u limfnom sistemu čiji je uzrok kapha poremećaj.

Mleko sa crnim biberom pojačava rad metabolizma, sprečava nakupljanje masti u telu, pa povećava koncentraciju dobrog holesterola.

 

4. Pippali - Sidha mleko sa dugim biberom

 

Pippali (piper longum), spada među najbolje ajurvedske začine jer njegova moć leži u sposobnosti pomlađivanja pluća i disajnog sistema. Poboljšava metabolizam, podstiče zdravu cirkulaciju, jača funkciju reproduktivnih organa i podržava zdravlje jetre.

Mleko sa pippalijem ima zagrevajući učinak kojim ublažava hronična bronhijalna zagušenja, alergije disajnih puteva i probleme vezane s astmom.

 

 

 

makonda-tracker