ZDRAVLJE NA DOHVAT RUKE

Med i kurkuma: Zašto su dobri?

0

Moć prirode nikad ne mogu zameniti farmaceutiski suplementi.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Mešavina meda i kurkume poznata je i pod nazivom “Zlatni med”.

 

Kurkuma je poznata još kao "indijski šafran", upotrebljava se u obliku začina, a njen glavni aktivan sastojak je alkaloid kurkumin, koji joj daje prepoznatljivu žutu boju, a sadrži još i ugljene hidrate, minerale, proteine, esencijalna ulja i smolu, koji svi udruženi pojačavaju dejstvo kurkumina.

 

S druge strane, sirov, nepasterizovani med vezuje se za brojne zdravstvene benefite.

 

Med i kurkuma zasebno imaju odlična zdravstvena svojstva, ali pogrešno je uverenje da je ovaj spoj "čudotvoran", kao i da je kurkuma efikasna za neke bolesti.

 

Recept koji kruži internetom za njihovu mešavinu navodimo u nastavku, ali napominjemo da ga ne pijete pre konsultacije s lekarom.

 

Sastojci:

 

100 g meda

1 kašika kurkume u prahu

 

Priprema:

 

U med dodajte kurkumu Sve dobro izmešajte pa prebacite mešavinu u teglu.

 

Kada konzumirate uzmite kašičicu mešavine i držite u ustima dok vam se mešavina ne istopi.

 

Konzumacija:

 

1. dan: Uzimajte pola kašičice svaki sat, celi dan (od buđenja do pre spavanja)

2. dan: Uzimajte pola kašičice svaka dva sata celi dan

3. dan: Uzimajte pola kašičice tri puta dnevno

 

 

 

 

 

makonda-tracker