obratite pažnju

BOLJE JE ČAK I BACITI IH ILI JESTI HLADNE: 7 namirnica koje NIKAD ne smete da podgrevate

0

Često ne procenimo dobro količinu hrane koju bi trebalo pripremiti za obrok, zbog čega nam preostanu porcija ili dve "viška".

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Nije svaka hrana pogodna za čuvanje i podgrevanje, a neke namirnice mogu biti i opasne ako ostanu nekoliko sati izvan frižidera i ponovo ih podgrejemo!

 

Jaja

 

Ukoliko jaja pripremate tako da žumance ostane bar malo tečno, rizikujete razvoj bakterija na sobnoj temperaturi. Jaja su namirnica koja se brzo i lako priprema, bilo da su pržena, u obliku kajgane ili kuvana, nemojte ih koristiti nekoliko sati kasnije, napravite sveža, piše Mondo.


Krompir

 

Osim što neće biti ukusan, što je slučaj sa pire krompirom, može biti i opasan, naročito ako ste ga pripremili pečenog u foliji.

 

Ako baš nemate drugi krompir koji biste kasnije mogli da pripremite kao prilog, pogrejte ga u šerpi na ringli, nemojte ga stavljati u mikrotalasnu pećnicu.

 


Pirinač

 

Slučajevi trovanja podgrejanim pirinčem poznati su već decenijama, jer pirinač sadrži mikroorganizam bacillus cereus koji se umnožava na sobnoj temperaturi. Opasnost ćete izbeći ako skuvani pirinač odmah stavite u frižider.

 

Piletina

 

Piletinu uvek pripremajte tako da joj unutrašnja temperatura bude 75 stepeni Celzijusa, da biste bili sigurni da je bezbedna za jelo. Nemojte je ostavljati na sobnoj temperaturi i ponovo zagrevati, uvek je mnogo bolji izbor da od ostataka piletine napravite brzu salatu koja potom može da stoji u frižideru.

 

foto: Shutterstock

Cvekla

 

Ako ste pripremili neko jelo s cveklom, znajte da ona sadrži nitrate, supstance koje ne reaguju dobro na toplotu. Ako se skuvaju i ne ohlade kako bi trebalo, nitrati mogu da se pretvore u nitrite, potom u nitrosamine, koji mogu biti kancerogeni. Nikada ne podgrevajte cveklu.

 

Spanać

 

Kao i cvekla, i spanać sadrži nitrate, koji su naročito opasni za bebe. Imajte to na umu ukoliko kupujete gotove kašice i podgrevate ih.

 

Pržena hrana

 

Ako imate prženi krompir ili pomfrit, kao i drugu brzu hranu prženu u maslinovom ili ulju repice, podgrevanje može to ulje učiniti nestabilnim i kiselim, zbog čega više neće biti bezbedno za jelo.

 

Jedini način da ovo uradite, a da ne rizikujete loše jelo ili bolove u stomaku, je da sve zajedno stavite u rernu i zagrevate polako.

 

 

makonda-tracker