koštunjavo voće

NISTE SIGURNI DA LI TREBA DA IH KONZUMIRATE? Ova količina badema dnevno je bezbedna

0

Bademi mogu i da vam pomognu kad ste na dijeti

foto: Profimedia
foto: Profimedia

"Bezbedna" količina badema je između 30 i 40 grama, što je u najboljem slučaju dvadesetak komada. 

 

Nema razloga da se sad kažnjavate, pošto su bademi pravo blago što se tiče nutritivnih sastojaka. Evo računice za 30 grama badema, što se smatra razumnom merom:

 

30 grama badema ima: 164 kalorije, 6 grama proteina, 14 grama masti (od čega 1 gram zasićenih), 6 grama ugljenih hidrata, 3,5 grama vlakana, 1 gram šećera.

 

Dakle, ako pojedete tridesetak grama badema, unećete sasvim pristojnu količinu proteina, kao i 14 odsto preporučene dnevne količine vlakana.

 

"Bademi su bogati mononezasićenim masnim kiselinama, koje su dobre za srce", objašnjava za Women's Health dr Grejs Deroha.

 

foto: Profimedia

 

Te mononezasićene masne kiseline snižavaju LDL holesterol (loš holesterol koji nam zapušava arterije) i podižu HDL holesterol (dobar holesterol koji je važan za zdravlje srca).

 

Bademi mogu i da vam pomognu kad ste na dijeti, ali morate da vodite računa o količini. Zahvaljujući visokom sadržaju proteina i vlakana su odličan izbor za užinu, jer će vas lepo zasititi.

 

Osim toga, oni ublažavaju zapaljenske procese u telu i pomažu vam da održite telesnu težinu u zdravim okvirima. Sve dok vodite računa o količini.

Jer… 30 grama badema ima 164 kalorije. Što znači da 100 grama ima oko 550 kalorija, dakle, oko četvrtine preporučenog dnevnog unosa. A sigurni smo da ne živite baš samo na bademima, zar ne?

 

Poenta je da uživate u ovom zdravom koštunjavom voću. Ali da brojite svaki zalogajčić, tako ćete izvući najbolje iz njih.

 

 

 

 

makonda-tracker