MALI TRIKOVI

NE SAMO ZDRAVSTVENI — IMA I BROJNE DRUGE BENEFITE! Da li ste znali za šta sve možete upotrebiti jedan običan LIMUN?

0

Evo nekoliko zaista iznenađujućih upotreba limuna na koje možda niste računali, a jednom kada ih isprobate, zauvek će postati deo vaše kulinarske rutine.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Usporava truljenje voća i povrća Nekoliko kapi limuna mogu napraviti čuda za avokado, jabuke, banane i ogoljene krompire, budući da kiselina u soku sprečava oksidaciju. Na taj način voće i povrće neće potamniti i odgodiće truljenje. Ovaj trik možete isprobati sledeći put kada budete pripremali voće i povrće ili kad  budete hteli da ih poslužite naseckane kao grickalice.

Sprečava lepljenje zrna pirinča Ne uspeva vam da skuvate pirinač, a da se zrna ne zalepe jedna za druge? Uz limun nećete imati ovih problema. Potrebno je samo dodati nekoliko kapi soka u vodu u kojoj se pirinač kuva i savršen obrok je spreman.

Održava smeđi šećer vlažnim Sok nije jedini koristan deo limuna. Zbog odlične vlažnosti, korica od limuna u kuhinji može napraviti čuda. Deo korice dodajte u posudicu sa smeđim šećerom, čime ćete sprečiti stvaranje grudica i isušivanje.

 



Zelenu salatu čini ponovo hrskavom Ako je salata pomalo uvela, limun je može ponovo vratiti u život. Kako bi listovi salate ponovo postali sveži i hrskavi, potopite ih u činiju u kojoj ste pomešali hladnu vodu i pola šoljice limunovog soka, a zatim sve zajedno stavite u frižider. Rezultat će vas iznenaditi!

Kuvana jaja će ispasti savršeno Čak i ako vam kuvana jaja uvek uspevaju da ne puknu, trljanjem ljuske limunom pre kucanja bićete još sigurniji da će se jaja skuvati bez ikakvih napuknuća. Osim što će limunov sok sprečiti pucanje opne, takođe će i omogućiti lakše guljenje ove namirnice.

 



Omekšava meso i čini ga još ukusnijim Limunov sok nežno razbija proteinska vlakna u mesu, zbog čega će se zalogaji jednostavno topiti u ustima. Pre obrade, na meso nakapajte nekoliko kapi limuna i razlika će se primetiti.

Pojačava ukus hrane kao alternativa soli Nekoliko kapi limunovog soka sasvim može transformisati obrok, osvežiti kremasta jela i izbalansirati ukuse kod pripreme morske hrane. Limun se pokazuje kao odlična zamena soli, uz koji nećete konzumirati natrijum. Odličan je izbor za one koje imaju visok krvni pritisak ili žele zdraviji obrok bez žrtvovanja ukusa

 

 

makonda-tracker