trikovi iskusnih domaćica

ZA NAJUKUSNIJE KOLAČE I TORTE: Ovako treba želirati voće

0

Torta sa želiranim voćem je omiljeni desert mnogima, a postoje načini kako lako napraviti želirano voće.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

To nije previše težak zadatak, jednostavno treba da se pridržavate nekih osnovnih koraka. Torta ukrašena želiranim voćem izgleda veoma efektno i lepo.

 

Za ovaj zadatak treba da odaberete voće, a potreban vam je i želatin.

 

Rastvorite želatin u hladnoj vodi – na 10 g želatina ide 1 kašičica vode.

 

Kada želatin nabubri, istopite ga na pari na veoma slaboj vatri. Pazite da nikako želatin ne proključa. Dobro rastvoreni želatin ćete prepoznati lako, jer treba da izgleda kao prozračni sirup.

 

Preko pripremljene torte poređajte dobro očišćeno i oprano voće – možete ga naseckati ili da ga ostavite celo, sve zavisi od vas lično i od veličine voća. Nakon toga, lagano i pažljivo prelijte voće tečnošću, koje treba da ima dovoljno da prekrije sve.

 

Druga varijanta je da pripremljeni želatin promešate sa malo šećernog sirupa ili sirupa iz kompota i da tom smesom pažljivo prelijete poređano voće koristeći malu kašiku.

 

Ako želite da želirate u slojevima – na primer, red jagoda ili trešanja prelijte sirupom od želatina, pa zatim proceduru ponovite. Najbolji način da želirate tortu koja je ukrašena svežim voćem jeste da je premazujete četkicom. Tako će ostati svežina voća, a torta će izgledati prelepo.

 

 

makonda-tracker