jaka želja

ŽELITE DA SE HRANITE PRAVILNO, A ONDA VAS SAVLADA LJUBAV PREMA GRICKALICAMA? Ovo je pravi BROJ dana, koji će vam biti dovoljan da se potpuno odviknete!

0

Svakom dođe period u godini kada nema meru u konzumiranju nezdravih namirnica

foto: shutterstock

Kako se riješiti loše navike?

 

Čini se da su stvaranje nove navike i odvikavanje od stare vrlo usko povezane i da se radi o dvema stranama iste kovanice.

Prekidanje sa starom navikom uistinu znači uspostavljanje nove navike, novoga snažnog odgovora. Stara navika ili obrazac reagovanja još uvek je prisutan jer je reč o uzorku reakcije neurona u mozgu, no manje je dominantan i manje snažan, pojašnjava psiholog Timothy Pychyl.

 

Mnogo je lakše započeti raditi nešto novo nego prestati raditi nešto na šta smo navikli bez zamenske aktivnosti, kaže neuropsihijatar Elliot Berkman.

To je jedan od razloga zbog kojega su sredstva za pomoć pri odvikavanju od pušenja poput nikotinske gume ili inhalatora obično učinkovitija od nikotinskih flastera.

 

Stručnjaci se slažu da ne postoji tipičan vremenski okvir za prekid neke navike, a pravi je recept spoj ličnosti, motivacije, okolnosti koje nas okružuju i navike o kojoj je reč.

 

foto: Profimedia

 

 

 

makonda-tracker