zdravstveni benefiti

POBOLJŠAVA VID, IMUNITET, POMAŽE KOD MRŠAVLJENJA... Mnogo je razloga zbog čega BAŠ OVA ZDRAVA namirnica mora postati redovna na vašem stolu

0

Još su drevni Egipćani kao lek koristili - celer. Naučna istraživanja dokazala su da celer obiluje natrijumom i vitaminom A, ali i drugim vitaminima poput vitamina K, E, vitamina C ili vitaminima B grupe.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Bogat je kalijumom, folnom kiselinom i vlaknima. Celer takođe važi za čistač organizma, te ima snažno diuretsko delovanje.

 

Osim toga, celer…

…kontroliše krvni pritisak

 

Celer sadrži 3-n-butilftalid koji dokazano smanjuje izlučivanje hormona stresa. To opušta mišiće, brine se za bolju prokrvljenos,t te je zbog toga dobar za ljude koji pate od visokog pritiska.

 

…pomaže kod mršavljenja

 

Sveži sok od celera je jako zdrav, te pomaže i kod mršavljenja. Naime, telu daje važne hranljive materije i ima jako malo kalorija. Osim toga, sok od celera smanjuje apetit, odnosno, drži duže sitim i smanjuje napade gladi.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ?plantbased ? (@tkeaneraw) on


…pomaže kod probave

 

Celer je bogat vlaknima. Ona pomažu crevima pri probavi i sprečavaju zatvor i nadutost. Svaki dan popijte jedan sok od sveže isceđenog celera.

 

…poboljšava imunitet

 

Celer sadrži apigenin, biljnu materiju koja jača imunitet. Ako popijete svaki dan čašu soka od celera – isplatiće se u svakom slučaju.

…poboljšava vid

 

Celer sadrži vitamina A, C i E i cink – a to su važni pomagači kad je reč o zdravlju očiju.
 

 

makonda-tracker