REČ STRUČNJAKA

ZAISTA JE NAJVAŽNIJI OBROK U DANU: Evo zašto ne bi trebalo da preskačete doručak

0

Mnogi izbegavaju da jedu čim otvore oči, ali ne shvataju da na taj način samo štete svom zdravlju

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Preskakanje doručka povećava rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, pokazali su rezultati nedavno sprovedene studije objavljeni u online časopisu "Journal of the American College of Cardiology" (JACC).

 

Problemom povezanosti izostavljanja doručka i kardiovaskularne i ukupne smrtnosti bavili su se američki naučnici koji su pratili 6.550 učesnika istraživanja starosti od 65 do 75 godina u u razdoblju između 17 do 23 godine.

 

Gotovo 60 posto učesnika studije kazalo je da svakodnevno doručkuje, četvrtina je odgovorila da doručkuje povremeno, 16 posto retko ili nikada. Na početku istraživanja radilo se o zdravim osobama.

 

foto: Profimedia

 

Nakon praćenja zdravlja ispitanika tokom prosečno 17 godina, evidentirano je 2.318 smrtnih slučajeva, među kojima je 619 osoba umrlo od posledica kardiovaskularnih bolesti.

 

Kod osoba koje nisu nikada doručkovale primećena je veća verovatnoća od razvoja gojaznosti i visokog holesterola.

 

U poređenju sa osobama koje su doručkovale svakodnevno, kod onih pojedinaca koji su preskakali ovaj obrok zabeležen je 87 posto veći rizik od preuranjene smrti od bilo kojeg kardiovaskularnog oboljenja, kao i 19 posto veći rizik od ukupne smrtnosti.

 

foto: Profimedia

 

Kod onih koji su preskakali doručak primećen je 59 posto veći rizik od razvoja srčanih bolesti i više nego trostruki rizik od moždanog udara.

 

- Mnoge ranije studije pokazale su da je preskakanje doručka povezano i sa većim rizikom od razvoja dijabetesa, visokoga krvnog pritiska i visokog holesterola - rekao je glavni autor studije, dr Vej Bao, docent epidemiologije na Univerzitetu u Ajovi.

 

- Naša studija upućuje na to da bi doručak mogao biti vrlo jednostavan način za promovisanje kardiovaskularnog zdravlja - kazao je, dodavši da redovno doručkovanje usporava aterosklerozu i poboljšava kardiovaskularno zdravlje.

 

 

makonda-tracker