Oprez

Iako umiruje bolje od sedativa, kad ste PREHLAĐENI I KAŠLJETE ovo voće NIKAKO ne bi trebalo da jedete PRE SPAVANJA

0

Dostupno nam je tokom čitave godine i mnogima je omiljeno posle treninga, ali postoje situacije kada ovo voće ne bi trebalo konzumirati

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Mnogi od nas su čuli da voće treba izbegavati jesti pre spavanja, a neki posebno izdvajaju banane. Ipak, ovo voće ima pozitivne i negativne efekte kad se jede pre odlaska u krevet.

 

Banane se smatraju voćem koje je jedno od najhranljivijih, bogate su hranljivim materijama i mineralima korisnim za ljudsko telo, ali ipak za njih vrede dvostruki standardi.

 

foto: Profimedia

 

Indijska tradicionalna medicina govori nam da jedenje banana uveče ne predstavlja problem, ali da ih treba izbegavati u slučaju prehlade, jer pogoršavaju kašalj

 

Neki nutricionisti tvrde da banane treba izbegavati konzumirati noću samo u slučaju prehlade, astme ili problema sa sinusima, ali ističu da su vrlo korisne nakon večernjeg treninga.

 

foto: Shutterstock

 

Istraživanja su pokazala da bi banane trebalo da jedu oni koji jedu veće količine začinjene hrane. Jedna banana pre spavanja smanjuje rizik od nastanka čira na želucu i generalno smiruje stomak.

 

Banane sadrže kalijum, pa samim tim deluju opuštajuće na mišiće nakon napornog dana. Ako pojedete jednu ili dve banane pre odlaska u krevet, dobro ćete pripremiti telo za san.

 

foto: Profimedia

 

Banane ne predstavljaju rizik od gojenja. Jedna sadrži tek nešto više od 100 kalorija tako da, ukoliko želite večeru ispod 500 kalorija, dve banane i šolja posnog mleka su idealno rešenje.

 

Ako uveče imate potrebu da pojedete nešto slatko, možete odabrati bananu kako biste izbegli drugu hranu koja sadrži mnogo šećera i kalorija. Banana je dovoljno slatka da zadovolji vašu želju za slatkim, a uz to je bogata vitaminima i vlaknima.

 

foto: Shutterstock

 

Iz navedenog se može zaključiti da su banane hranljive i da doprinose boljem snu, ali i da bi uveče trebalo da ih izbegavaju osobe s prehladom i astmom.

 

 

makonda-tracker