jedite zdravo

Zašto je mleko važno za uravnoteženu ishranu?

0

Ljudi se od davnina prehranjuju sa mlekom, preporučivao ga je i drevni grčki lekar Hipokrat. Čak i danas, mleko i mlečni proizvodi svrstavaju se među glavne namirnice svakodnevne uravnotežene prehrane u svim fazama života.

foto: Promo
foto: Promo

Mleko je puno više od zbira hranljivih materija. Visoku hranljivu vrednost i blagotvorno delovanje na zdravlje, ima uglavnom zahvaljujući raznolikosti svog sastava. Tako su masnoće i mlečni šećer dobar izvor energije, belančevine, kalcijum, fosfor i magnezijum neophodni strukturni elementi za telo, dok su vitamini važne zaštitne materije. Istovremena prisutnost svih sastojaka olakšava probavljivost i iskoristivost.

 

Od važnih prirodnih hranljivih tvari u mleku najviše je belančevina i kalcijuma.

Biološki visokovredne belančevine iz mleka važne su za razvoj, rast i popravak stanica i tkiva. One sadrže sve esencijalne aminokiseline koje naše telo treba dobiti hranom.

 

Kalcijum je potreban za održavanje zdravih kostiju i zuba. Ima pozitivan uticaj na izgradnju koštane mase tekom rasta i razvoja i pomaže u održavanju gustoće kostiju u odrasloj dobi, što je važno za smanjenje rizika od razvoja osteoporoze. Naše telo kalcijum iz mleka dobro iskoristi jer vitamin D u mleku ubrzava njegovu apsorpciju.

 

Posebno mesto među mlečnim proizvodima imaju kiselo mleko, jogurt i kefir jer se lakše vare i pomažu u održavanju zdrave crevne mikroflore.

 

Za uravnoteženu ishranu, uz bogat izbor zdravih namirnica iz svih grupa hrane, takođe su neophodni redovni dnevni obroci. Doručak kao prvi dnevni obrok posebno je važan za decu i mlade jer im pruža energiju koja im je potrebna za rast i razvoj, te učenje.

 

Mleko, jogurt, sir, puter i pavlaka su namirnice koje možete uključiti u svoj dnevni doručak, ručak ili večeru. Neophodni su u pripremi raznovrsnih i ukusnih jela.

 

Ne zaboravite: Mlečno je super!

 

foto: Promo

 

 

makonda-tracker