oprez

Ova kombinacija prirodnih sastojaka nije magični lek za kašalj, prehladu i grip

0

Na internetu se često može pročitati recept za smesu od limuna i meda koja navodno pomaže kod kašlja, ali ona nije medicinski utemeljena

foto: Peofimedi
foto: Peofimedi

Narodne mešavine koje se nazivaju lekovima veoma su popularne na forumima, društvenim mrežama i portalima, ali s njima treba biti veoma oprezan jer često ne postoje medicinski dokazi da su one delotvorne.

 

Jedna od takvih je i ledena kockaje od limuna, đumbira i meda, koja navodno pomaže kod grupa, prehlade i respiratornih infekcija i pomaže da se izbaci šlajm iz sistema organa za disanje. Međutim, nijedna studija nije potvrdila da kombinacija ovih sastojaka zaista ima takvo dejstvo, pa je ne bi trebalo koristiti bez konsultacije s lekarom.

 

U pitanju je sledeći recept.

 

Reč je o kockicama zaleđenog đumbira koje svakog dana treba da ubacite u šolju crnog čaja. U posudu sipajte đumbir u prahu ili izrendan, malo isceđenog limuna, manuka med i vodu.

 

Količinu korigujte po ukusu i u zavisnosti koliko želite kockica. Dobijenu smesu zmešajte i sipajte u kalup za led. Ostavite da se zamrzne oko 3 sata, a zatim kockice koristite i sa njima učinite svaki čaj ukusniji i zdraviji.

makonda-tracker