Ideja za ukusan obed

Turski Bred Pit bosanskih korena kuva ZA VAS: Tarhana kakvu voli zgodniša Kivanč Tatlitug

0
Plavoooko-plavokosi truski glumac bosanskih korena osvojio nas je kao Mehmet u seriji "Gumuš", a onda rasplakao ulogom nesrećno zaljubljenog Behlula u "Zabranjenom voću"...

 

Turski recept: Tarhana

 

A post shared by Kıvanç Tatlıtuğ (@tatlitug) on

Tarhana je autentični turski brend. Postoji više recepata za njeno spravljanje, zavsino od kraja zemlje, ali joj svuda pripisuju lekovita svojstva čak i kad su teške bolesti u pitanju. U kućnim uslovima priprema se leti, suši na suncu i čuva u platnenim kesama ili teglama.

 

Sastojci:

 

5 većih paradajza


7-8 glavica crnog luka


1 kg crvene mesnate paprike (može i ljuta i slatka)


1,5 kg oceđenog kiselog mleka


1 l punomasnog mleka, (najbolje kozjeg)


1 čaša kuvanih leblebija (po želji)


1 paket suvog kvasca


1 veza peršuna


1 veza mirođije


Kamena so


Brašna po potrebi (oko 4-5 kg)


Nana, majčina dušica, aleva paprika, biber, kim (vrste i količine začinskog bilja mogu se menjati po želji)

 

Priprema:

 

Paradajz, papriku i luk iseći krupno, staviti u veliku šerpu, dodati začinsko bilje i po želji posuti kuvanim leblebijama. Povrće preliti sa dve čaše hladne vode i kuvati na laganoj vatri dok ne omekša.

 

Malo ohladiti pa potom propasirati (kroz presu za kuvani paradajz). U dobijeni sok sipati kiselo mleko, mleko, nadošli kvasac, posoliti i dodavati brašna koliko treba da se zamesi testo. Tokom sledećih pet do sedam dana testo povremeno premesiti uz dodavanje brašna.

 

Ukus sa istoka kome ćete želeti uvek da se vraćate: Napravite tradicionalni kolač Turske, kadaif (RECEPT)

 

Sledećeg dna testo podeliti na sitne komadiće i ostaviti na sunčanom mestu prekriveno platnom. Povremeno okretati da se ravnomerno suši. Osušeno staviti u kesu i udarati po njoj dok se ne pretvori u prah, potom prosejati i odložiti u tegle ili platnene kese. Ova tarhana može da stoji i do dve godine.

makonda-tracker