Turski recept: Tarhana
Tarhana je autentični turski brend. Postoji više recepata za njeno spravljanje, zavsino od kraja zemlje, ali joj svuda pripisuju lekovita svojstva čak i kad su teške bolesti u pitanju. U kućnim uslovima priprema se leti, suši na suncu i čuva u platnenim kesama ili teglama.
Sastojci:
5 većih paradajza
7-8 glavica crnog luka
1 kg crvene mesnate paprike (može i ljuta i slatka)
1,5 kg oceđenog kiselog mleka
1 l punomasnog mleka, (najbolje kozjeg)
1 čaša kuvanih leblebija (po želji)
1 paket suvog kvasca
1 veza peršuna
1 veza mirođije
Kamena so
Brašna po potrebi (oko 4-5 kg)
Nana, majčina dušica, aleva paprika, biber, kim (vrste i količine začinskog bilja mogu se menjati po želji)
Priprema:
Paradajz, papriku i luk iseći krupno, staviti u veliku šerpu, dodati začinsko bilje i po želji posuti kuvanim leblebijama. Povrće preliti sa dve čaše hladne vode i kuvati na laganoj vatri dok ne omekša.
Malo ohladiti pa potom propasirati (kroz presu za kuvani paradajz). U dobijeni sok sipati kiselo mleko, mleko, nadošli kvasac, posoliti i dodavati brašna koliko treba da se zamesi testo. Tokom sledećih pet do sedam dana testo povremeno premesiti uz dodavanje brašna.
Sledećeg dna testo podeliti na sitne komadiće i ostaviti na sunčanom mestu prekriveno platnom. Povremeno okretati da se ravnomerno suši. Osušeno staviti u kesu i udarati po njoj dok se ne pretvori u prah, potom prosejati i odložiti u tegle ili platnene kese. Ova tarhana može da stoji i do dve godine.