Sastojci:
280 g šećera
100 ml vode
340 g tahinija
Priprema:
Prokuvati vodu i šećer, dok ne dostignu temperaturu od 125°C. Tako vruć sirup sipati u tahini, dobro mešajući dok se mase ne izjednače i počnu da budu pahuljaste. Obložiti posudu papirom za pečenje, sipati smesu i dobro je ispresovati.
Kad postane solidno čvrsta, izručiti je, upakovati u masni papir, pa u plastičnu kesu i staviti da odstoji u frižideru dan do dva. Tahini ponekad opusti ulje, koje izroni na površinu. Nemojte ga baciti, već ga dobro mutite dok se ne izjednači, pre nego što ga izmešate sa sirupom.
Slatkiš koji će biti glavni na vašoj trpezi: Napravite pišinger (RECEPT)
Za one koji nemaju termometar, stavite u tanjirić za crnu kafu što hladniju vodu, pa kad sirup počne da se zgušnjava (kao gust med), sipajte kap na tanjirić sa vodom - ako se ne razlije i na dodir bude dosta tvrd, spreman je za upotrebu. Nastavite sa kuvanjem, dok ne dobijete dobru masu.
Po želji možete da dodate čokoladu, pečene bademe, kikiriki, lešnike, orahe, suvo grožđe, oko 50 grama. Ako dodajete nešto od ovoga, dodajte ga pre nego što dodate tahini.