gastro

KESTEN: Poslastica i lek

0
Stigla je sezona ovog jesenjeg ploda koji je mnogima omiljen u svim oblicima, od pečenih poslastica do pirea ili kolača. On može biti i lek jer pomaže kod anemije, iscrpljenosti, pospešuje cirkulaciju i popravlja raspoloženje

 

 

Poznato je da se kesten-pire sa dodatkom šećera i šlaga pretvara u omiljenu poslasticu, tortu. Treba ga koristiti samo kada je sasvim zreo, dobro kuvan ili pečen. Ako ga jedete, onda kesten treba da bude jedino jelo i izbegavajte kombinacije sa drugom hranom da bi se lakše vario.

 

Recept Kesten bombice

(Za 2 osobe) 

 

foto: Shutterstock

 

Cena: 550 dinara

 

Vreme pripreme: 15 minuta

 

Sastojci:

 

250 g kesten-pirea

150 g mlevenih oraha

50 g šećera u prahu

kašika margarina

kašika ruma

50 g čokolade

 

Priprema:

U posudu stavite kesten-pire, mlevene orahe (ostaviti malo sa strane), rendanu čokoladu, margarin, rum i šećer u prahu. Sve dobro zamesite i od te mase pravite kuglice. Kuglice uvaljajte u ostatak mlevenih oraha i poslužite.

 

Kesten - hrana i ukras iz prirode

 

Megan Foks Holivudska glumica Megan Foks i mama troje dece, blistavost svog tena duguje upravo ovom plodu. Naime, supruga Brajana Ostina Grina često lice tretira maskama od kestena koji joj daju neophodnu svežinu, a sva tri puta dok je bila u drugom stanju, na njenom meniju neretko se nalazio kesten koji je bogat folnom kiselinom i preporučuje se trudnicama.

 

foto: Profimedia

 

( Piše: Milica Prelević Izvor: Story )
makonda-tracker