Poznato je da se kesten-pire sa dodatkom šećera i šlaga pretvara u omiljenu poslasticu, tortu. Treba ga koristiti samo kada je sasvim zreo, dobro kuvan ili pečen. Ako ga jedete, onda kesten treba da bude jedino jelo i izbegavajte kombinacije sa drugom hranom da bi se lakše vario.
Recept Kesten bombice
(Za 2 osobe)
Cena: 550 dinara
Vreme pripreme: 15 minuta
Sastojci:
250 g kesten-pirea
150 g mlevenih oraha
50 g šećera u prahu
kašika margarina
kašika ruma
50 g čokolade
Priprema:
U posudu stavite kesten-pire, mlevene orahe (ostaviti malo sa strane), rendanu čokoladu, margarin, rum i šećer u prahu. Sve dobro zamesite i od te mase pravite kuglice. Kuglice uvaljajte u ostatak mlevenih oraha i poslužite.
Kesten - hrana i ukras iz prirode
Megan Foks Holivudska glumica Megan Foks i mama troje dece, blistavost svog tena duguje upravo ovom plodu. Naime, supruga Brajana Ostina Grina često lice tretira maskama od kestena koji joj daju neophodnu svežinu, a sva tri puta dok je bila u drugom stanju, na njenom meniju neretko se nalazio kesten koji je bogat folnom kiselinom i preporučuje se trudnicama.