gastro

KESTEN: Poslastica i lek

0
Stigla je sezona ovog jesenjeg ploda koji je mnogima omiljen u svim oblicima, od pečenih poslastica do pirea ili kolača. On može biti i lek jer pomaže kod anemije, iscrpljenosti, pospešuje cirkulaciju i popravlja raspoloženje
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Kesten se pojavljuje još u praistoriji na prostorima Mediterana i Azije. U početku je uzgajan u Kini, Japanu, a potom je donet u Evropu. Poznato je više od stotinu različitih vrsta kestena. Razlikuje se od ostalih orašastih plodova zbog nižeg sadržaja masti i visokog procenta skroba. Ima posebnu teksturu i sladak, blag ukus. Po nutritivnom sastavu sličan je smeđem pirinču, a iako im proteini nisu jača strana, ali zato su vrlo bogati skrobom, pa je od ovih plodova moguće napraviti i brašno.

 

Ukusni brauni od kestena bez brašna, preliven tamnom čokoladom

 

Kesten je namirnica koju odlikuje nešto viša energetska vrednost, budući da 100 grama pečenog kestena sadrži 245 kalorija. Bogat vitaminima Kesten sadrži puno vitamina A i C i većinu vitamina B grupe. Osim toga, bogat je i kalijumom i kalcijumom. Sadrži visok procenat vlakana, više nego drugi orašasti plodovi (orah, pistaći i lešnik). Hrana bogata vlaknima pomaže u dužem zadržavanju osećaja sitosti, a kesten ima i nizak glikemijski indeks, pa pomaže u snižavanju nivoa holesterola u krvi. Bogat je nutrijentima, sadrži vitamin C, kalijum, magnezijum i bakar, amino-kiseline i antioksidante, a bogat je i B vitaminima, tijaminom, riboflavinom, nijacinom i odličan je izvor kalcijuma, gvožđa, cinka i fosfora. Ovaj jesenji plod sadrži i folnu kiselinu, koja se inače nalazi u zelenom lisnatom povrću, a izuzetno je bitna za razvoj crvenih krvnih zrnaca i sintezu DNK, pa je važan deo ishrane trudnica.

 

Idealna za početnike: Ukusna kesten torta sa čokoladom

 

Kesten kao lek Lekovita svojstva kestena odlična su za umorne i bezvoljne osobe. Preporučuju se onima koji žele da ojačaju muskulaturu, sportistima, rekonvalescentima, anemičnim i osobama s lošim varenjem. Kesten je dobar i za lečenje respiratornih problema, kao što je kašalj. Preparati na bazi kestena leče kožne bolesti, uvećanu prostatu, oštećenja testisa, proliv, groznice, prehlade, razređuju krv. Hleb napravljen od kestenovog brašna ima prijatan miris, sladak ukus i dugo drži svežinu. Za pravljenje hleba i peciva, kestenovo brašno koristi se samo ili pomešano sa brašnom od žitarica. Kesten ima prednost u odnosu na žitarice jer deluje bazično i pogodan je u ishrani obolelih od reumatskih bolesti i gihta. Plod kestena koristi se u sirovom i termički obrađenom stanju, kuvan ili pečen. U svežem stanju može da se kuva, pošira u mleku ili crvenom vinu ili dinsta na maslacu za ukrašavanje jela. Od kuvanih oljuštenih kestenova priprema se pire za supu, sosove, dodatak jelima, nadeve i poslastice ili kao prilog uz crveni kupus.

 

Neodoljivi recept potražite na sledećoj strani

 

 

( Piše: Milica Prelević Izvor: Story )
makonda-tracker