Bez šećera i brašna

Idealna za početnike: Ukusna kesten torta sa čokoladom

0
Veoma ukusna i dekorativna, ova torta oduševiće sve koji je budu probali.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci:

 

225 grama crne čokolade


6 jaja


prstohvat soli


125 grama maslaca


500 gr zamrznutog kesten pirea


2 kašike ruma

 

Za preliv:

 

100 grama crne čokolade


250 mililitara pavlake za šlag


nekoliko kapi ekstrakta od vanile

 

Zimska torta koja će vas ostaviti bez reči: Moćni miks čokolade i cimeta

 

Priprema:

 

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Odvojite belanca od žumanaca i u posebnoj posudi uz dodatak malo soli umutite belanca u sneg. U drugoj posudi umutite žumanca, kesten pire i maslac. U smesu lagano dodajte polovinu snega od belanaca, rum i rastopljenu čokoladu.

 

Sve izmiksajte te u smesu dodajte i ostatak snega. Kalup za tortu premažite maslacom ili obložite papirom za pečenje pa smesu sipajte u kalup. Pecite tortu od 40 do 60 minuta.

 

Napomena:

 

Torta mora ostati nešto mekša u sredini pa ako koristite trik s čačkalicom kako biste proverili da je li torta pečena - čačkalica u ovom slučaju ne treba da bude čista.

 

Tortu izvadite iz kalupa pustite je da se hladi, a vi pripremite glazuru. Izmrvite čokoladu i otopite je na pari. Prelijte pavlakom, dodajte nekoliko kapi ekstrakta od vanile i mešajte dok ne dobijete jednobojnu, smeđu smesu. Dok je smesa još vruća prelijte je preko torte, dekorišite kestenjem u čokoladi ili karamelu.

makonda-tracker